dilluns, 30 de desembre del 2013

Famílies "amb encant" a la Comuna de Valldemossa

Excursions amb encant per a famílies (VII)
Una part del grup en el cim del Puig de la Comuna de Valldemossa (709m).
Una desena de famílies han volgut acomiadar aquest diumenge l'any amb Fita a Fita -serveis culturals i pedagògics- fent un recorregut breu per la Comuna de Valldemossa, però intens amb història, històries i contarelles. El dia ha estat molt fred i ennuvolat. Hem iniciat la marxa al Cós de Son Gual, des d'on hem guaitat sobre el monument al Cor de Jesús -un lloc de recolliment i de pregària ideat durant la postguerra pels qui llavors eren el batle, Tià Manitos i el rector del poble, don Joan Mir de Binissalem- i també sobre la Capella de Sant Vicenç Ferrer, que manà construir l'Arxiduc Lluís Salvador el 1910 en el mateix lloc que aquest monjo dominic havia predicat a la tardor del 1413, ara fa 600 anys. Després ens hem dirigit cap a Son Mossènyer per  a iniciar l'ascensió al puig de Sa Comuna (709m).
Perspectiva del paisatge de Valldemossa des del camí de Sa Comuna.
L'església de la Cartoixa i l'església parroquial de Sant Bartomeu.
De camí per les terres que els cartoixos gestionaren durant quatre segles, ens hem aturat a veure i comprendre aquest bocí emblemàtic del paisatge de la Serra. Hem visitat el pou de neu dels Cartoixos, de planta ovalada i ubicat a les rotes del Verger, i el forn de calç que s'hi troba un poc més amunt.
A la plana d'en Penyalot.
Aljubet que abastia d'aigua les persones que hi feien feina a les rotes de la Comuna i als animals que hi pasturaven.
D'aquí ja hem seguit el camí que discorre pel Bosc dels Frares, que s'enfila sobre la plana d'en Penyalot i que després assoleix el cim del puig de Sa Comuna -conegut com Ses Mossetes- a través de l'estret, costerut i serpentejant caminoi de les Voltes d'en Violí.
Un bocí del camí de les Voltes d'en Violí.
Carenejant per arribar al cim del Puig Comú de Valldemossa.
Amb el grup, dalt de la Comuna.
Les vistes des del cim del puig de la Comuna de Valldemossa són senzillament espectaculars. Des dels seus 709 metres s'observen perfectament les principals possessions de la contrada: cap al vessant marítim, hi trobam Son Mas, Vistamar i Son Oleza; mentre que cap a l'interior, hi podem veure Son Moragues, Son Gual i Sa Coma. A més a més, la visió panoràmica de les muntanyes valldemossines, dominada per la Talaia Vella, el Caragolí, ses Basses, es Cairats, el Teix, la serra de Son Moragues, la moleta de Pastoritx i el Puig de na Fàtima.
Puig de na Fàtima des del puig del molí de la Beata.
La font de na Llambies.
De baixada cap a la vila, hem passat per la font de Llambies, les cases de Sa Teulera i el puig del Molí de la Beata. En aquest indret hem fet menció de la santa valldemossina, Caterina Tomàs i Gallard (1531-1574), qui acostumava a venir aquí per oir "miraculosament" la missa que s'oficiava a la Seu de Palma des del mateix lloc on s'hi va construir una creu el 1627, com a recordança d'aquest fet.
Part del grup a la creu que assenyala el lloc de d'on Santa Caterina Tomàs sentia miraculosament l'ofici de la Seu.
Hem acabat a Can Molinas, mullant una coca de patata en una bona tassa de xocolata. Ara ja només queda encetar el nou any i desitjar de tot cor que les coses millorin per a tothom. FAMÍLIES, GRÀCIES PEL VOSTRE SUPORT I CONFIANÇA!!! L'any que ve tornam amb més i millors excursions amb encant per a famílies.
L'any que ve sumarem més fotos de cim com aquesta.
Son Mossènyer i l'església de la Cartoixa, coronades per la serra de Son Moragues i la Moleta de Pastoritx.
 SEGUIU LES FITES
I MAI NO VOS PERDREU!!!
La fita: el valor de l'experiència compartida, apresa i ensenyada.
Pròximes sortides (primer trimestre 2014):
  • Ses Figueroles per Binibona (12 de gener)
  • Sant Salvador de Felanitx (26 gener)
  • Cova des Migdia, Bàlitx (9 de febrer)
  • Tossals Verds pel Clot d'Almedrà (23 de febrer)
  • Cova dels Ermassets, Fita del Ram (9 de març)
  • Castell d'Alaró per Orient (23 de març)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada