diumenge, 8 de desembre del 2013

Famílies "amb encant" al Puig de Garrafa (Andratx)

Excursions amb encant per a famílies (V)
El grup al vèrtex geodèsic del puig de Garrafa (465m).
Un grup de quatre famílies han fet avui l'excursió del puig de Garrafa en companyia de Fita a Fita. Quatre famílies "amb molt d'encant" que no han volgut desaprofitar l'oportunitat de enfilar-se dalt de la millor talaia del ponent de Mallorca per gaudir de la grandesa i bellesa del seu paisatge. Des del cim, a 465 metres d'altura, s'obté una visió panoràmica de tot el sector sud de la Serra de Tramuntana: la serra de na Burguesa, la Fita del ram, el puig de na Bauçana, la mola de Planícia, la Talaia Vella de Valldemossa, el Galatzó i s'Esclop, a més de les muntanyes de la Trapa i sa Dragonera. Fins i tot, hem tingut oportunitat de veure l'efecte devastador de les flames a l'incendi de sa Coma Calenta d'Andratx.
Impressionant marge que ens introdueix dins del comellar de Can Pau.
Ha estat una jornada molt intensa. Hem compartit sensacions i emocions inesborrables per una terra forjada per la mà de l'home a través de la història, però també farcida de llegendes i contarelles que li donen vida i color. Com les de "Es pastor de Galatzó" o "Es dimonis boiets de Son Martí", molt arrelades a les terres de ponent de Mallorca i que ens remeten a personatges a cavall entre la història i la llegenda (com Ramon Burgues-Safortesa Pacs-Fuster de Vilallonga i Nét, segon comte de Santa Maria de Formiguera, que el poble i la literatura recordaran per sempre més com el Comte Mal) i a fets fantàstics sorgits de la cultura popular (dimonis boiets).
Un dimoni boiet? No! És en Pau, un gran excursionista de 5 anys.
Però allò més fascinant de l'excursió, i no és cap contarella, és poder fer-la amb la companyia de sis grans excursionistes: na Núria i en Pau, de 7 i 5 anys respectivament; na Júlia de 7; en Jordi de 8 i els seus germans bessons, en Toni i en Joan, de 6 anys. A tots ells, la meva més sincera enhorabona pel seu coratge i fortalesa!!! I als pares també, per haver educat uns fills tant meravellosos!!!
Amb una colla de "grans i encantadors" excursionistes dins una barraca de carboner.
L'itinerari que hem seguit ha estat el següent: Andratx-Comellar de can Pau-puig de Garrafa-Comellar de sa Teia-Coll Andritxol-Andratx. Durant el camí hem après moltes de coses: alguns dels oficis de muntanya, com els de carboner i calciner; i que el puig de Garrafa deu el seu nom a un mot d'origen àrab (Etim.: de l'àrab ġarrāfa, ‘caduf de sínia’, ‘que porta molta d'aigua’. M. L. Wagner en RFE, xxi, 234 ss.).
Voleu redescobrir la Serra des d'una altra perspectiva i en família? Voleu que els vostres fills coneguin d'una manera dinàmica i divertida els valors naturals i culturals de les nostres muntanyes? Si vos atreviu a donar la passa... FITA A FITA vos ofereix un raig d'excursions "amb encant", ideals per fer en família. No són itineraris massa llargs ni complicats, i discorren sempre per camí.

Propera sortida:
  • Avenc de Son Pou (Santa Maria) 22 de desembre

1 comentari: