diumenge, 22 de desembre del 2013

Famílies "amb encant" a l'Avenc de Son Pou

Excursions amb encant per a famílies (VI)
Les sortides permeten als infant posar a prova la seva creativitat i sensibilitat.
Avui no érem tants com acostumam a ser a les excursions familiars, però hem gaudit tant o més que els altres dies. Un total d'onze persones (dues famílies i mitja) que han volgut conèixer els secrets i misteris de l'Avenc de Son Pou, a la vall de Coanegra (Santa Maria), de la mà de Fita a Fita -serveis culturals i pedagògics. A més a més, ens acompanyàvem quatre infants, dos dels quals eren dues nines de 4 anys que han fet tota l'excursió fins a la cova com a dues campiones.
El grup a la sala gran de l'Avenc de Son Pou.
Hem arribat fins al fons de la cova, un recorregut fascinant.
A l'inici de la marxa, a la possessió de Son Oliver -en el camí vell de Santa Maria a Orient- hem recordat la descripció que Joan Rosselló de Son Forteza fa de la vall de Coanegra a la llegenda de Coanegra, publicada a Manyoc de fruita mallorquina el 1903: "Des del poblet de Santa Maria del Camí, tirant cap al nord, passat el casal de l'antiga possessió de Son Torrella, s'entra dins un comellar ombrívol, estret i fondo, que es capfica bona estona, sempre en direcció de tramuntana, entre pedregoses i empinades serres cobertes d'espesa garriga d'atapits pinars de color negrenca, igual a cada vessant. El travessa pel fons, com el vaixell la carena, un torrent quasi sempre sec, faixa blaquinosa de pedreny, macs i pedrolins polits per les aigües de les pluges hivernals".
Torrent de Coanegra, al seu pas per les cases de Son Roig.
Ha estat una caminada lenta i segura a través de les terres fèrtils de Coanegra -hem passat per les cases de Son Roig, Son Morei i Son Pou- fins assolir el replà d'entrada a la cova, on hi trobam el túnel de 50 metres de llargària que dissenyà i construí Pere d'Alcàntara Penya l'any 1894 i que li permeté a l'altíssim poeta de Mallorca, Miquel Costa i Llobera, visitar l'interior de la cova el 25 de juny de 1900. D'aquella visita hi sortí el següent poema:
Tot és aquí titànic, august, solemnial,
Tot aquí té un caràcter que lo vulgar desterra.
Enlloc se trobaria com en aquest coval
Un monument a posta per cripta sepulcral
Dels fills més grans de nostra terra.
Accés a l'Avenc de Son Pou.
Tots els racons de la cova són ideals per obtenir instantànies excepcionals
Era la primera vegada que el components del grup visitaven l'Avenc de Son Pou. Per tots ells ha estat una experiència que difícilment oblidaran. Tant el recorregut fins al fons d'aquest coval immens com la primera visió una vegada traspassat el túnel d'entrada no deixen indiferent a ningú.
Totes les perspectives d'aquest coval immens són impressionants.
Voleu redescobrir la Serra des d'una altra perspectiva i en família? Voleu que els vostres fills coneguin d'una manera dinàmica i divertida els valors naturals i culturals de les nostres muntanyes? Si vos atreviu a donar la passa... FITA A FITA vos ofereix un raig d'excursions "amb encant", ideals per fer en família. No són itineraris massa llargs ni complicats, i discorren sempre per camí.
Famílies "encantadores" per a excursions "amb encant".
Propera sortida:
Comuna de Valldemossa -29 de desembre-


1 comentari:

  1. Ens ho vàrem passar molt bé!

    Aquí hi ha algunes fotos de la excursió...

    http://flic.kr/s/aHsjPnBoQQ

    ResponElimina