divendres, 21 de febrer del 2014

Alumnes de Santa Teresa recorren el Deià de Robert Graves

"It's paradise if you can stand it"
Gertrude Stein (1874-1946), escriptora i poetessa nord-americana
El grup en el mirador de Son Bujosa, sobre la Cala de Deià.
Alumnes de primer d'ESO del Col·legi Santa Teresa del Pont d'Inca han recorregut avui el Deià de Robert Graves en companyia de Fita a Fita. La volta ha consistit en un itinerari al voltant d'aquest poble de la Serra de Tramuntana, tot resseguint els camins que connecten la vila amb la cala -Camí dels Ribassos i Camí de sa Vinyeta- fins arribar als Còdols Blancs en el Camí dels Pintors. "Qualque graciós digué que el nom de Deià provenia de "el poble de ja pintant (el pueblo de ya pintado), perquè tots els pintors insistien en col·locar el cavallet sempre en el mateix lloc", conta Robert Graves amb molta ironia en el seu llibre "Why I live in Majorca/Por qué vivo en Mallorca".
Part del grup amb na Cata, la mestra de llengua castellana, davant la tomba de Graves a Deià.
La volta ha començat en el cementiri de Deià, on hem visitat la tomba de Robert Graves (Wimbledon/Londres, 1895-Deià 1985). Des del Puig, hem recordat com va arribar l'escriptor anglès en "aquest paradís de bellesa insuportable" l'any 1929. A través de fragments d'escrits (novel·les, poemes i narracions) del mateix Graves hem sabut com hi arribà a Mallorca empès per les paraules de la seva amiga Gertrude Stein, i fugint d'un Londres asfixiant i una vida sentimental molt agitada. I allà hi trobà "tot el que necessitava com a rerefons per a la meva tasca com a escriptor: sol, mar, muntanyes, fonts, arbres frondosos, l'absència de política i uns quants luxes de la civilització, com llum elèctrica i un servei d'autobusos que me duria fins a Palma".
I des del cementiri del Puig de Deià amb recordat també les tres dones que acompanyaren Graves al llarg de la seva vida: Nancy Nicholson, amb qui contragué matrimoni a Londres; Laura Riding , amb qui arribà a Deià per primera vegada el 1929; i Bery Pritchard, la seva tercera i darrera esposa amb qui retornà a Deià el 1946, després de 10 anys d'absència per mor de la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial, i amb qui romangué fins al final dels seus dies.
Amb les mestres de primer d'ESO de Santa Teresa del Pont d'Inca -Cata, Virginia i Joana Maria- davant els Còdols Blancs.
Abans d'arribar a la Cala de Deià i els Còdols Blancs a través del Camí dels Ribassos, hem recordat alguns poemes de Joan Alcover, sobretot "Notes de Deià" i la "Cançó dels Pins", on hi trobam tota la sensibilitat i visió d'una natura humanitzada del gran poeta mallorquí.
Es Clot de Deià, prop del torrent Major, ens ha servit per explorar la poesia d'Alcover.
"Crivell de la serra/dins un solc de terra/tanca un paradís".
"Blanca de bromera/cau la torrentera/amb sa veu de tro"
Per tornar a Deià hem seguit el camí de Son Bujosa (mirador), el de la Pesta i el de sa Vinyeta, per acabar davant la casa de Robert Graves, Ca n'Alluny.
GRÀCIES A TOTES I A TOTS, 
PER LA VOSTRA PARTICIPACIÓ I ENERGIA!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada