dimarts, 18 de febrer del 2014

Tossals Verds i els parats de Sa Coma

Excursions amb encant per a famílies 23/02/2014
(Aquesta sortida la repetirem el dissabte 1 de març)
Refugi de Tossals Verds i el puig de s'Alcadena al fons.

Tots coneixem el refugi de Tossals Verds, situat a 525 metres d’altura, dins del terme municipal d’Escorca i propietat del Consell des de 1986. Unes instal·lacions modernes que ocupen unes cases que van ser construïdes en el segle XIX. Les originals i més antigues –documentades ja en el segle XIV- són les cases velles de Tossals, que es troben un poc més amunt, a 708 metres d’altura, molt a prop del pou de sa Bassola i amagades dins el Bosc de ses Cases Velles.
Però Tossals és també un territori d'història, llegenda i tradicions que descobrirem durant la marxa. Un creuer de camins entre Lloseta i Alaró de camí cap a les terres altes d'Escorca i el santuari de Lluc, per on discorre l'aigua de la font des Pi cap a les possessions de Solleric i Son Ordines. A més a més, les Rondaies Mallorquines d'en Jordi d'es Racó en parlen a "Es castell d'Alaró, es puig de s'Aucadena i ses bruixes" i a "El Bon Jesús, Sant Pere i l'amo de Tossals Verds". Una aventura fantàstica!!! 

Sementers de Son Ordines.
Iniciarem la marxa des de l’aparcament vora la possessió de Son Ordines i a partir d'aquí seguirem el camí senyalitzat que, paral·lel al torrent d’Almedrà, s’enfila pel seu congost per una pista asfaltada. En aquest tram, hem de fixar-nos en la canaleta que pel vessant dret del torrent baixava l’aigua de la font del Pi fins a les cases de Son Ordines.

Torrent d'Almedrà.
En 40 minuts, el camí surt del congost i s’uneix al que, per la nostra esquerra, prové d’Alaró a través de les cases de Solleric, per seguir pujant cap al refugi. Tot just ens queden vint minuts de marxa fins a les cases noves que farem per unes dreceres que, en part, aprofiten el camí vell d’Almallutx (de ferradura i empedrat a trams). El paisatge aquí comença a assolir una visió espectacular, dominat per un extens olivar i, sobretot, per la visió per la muntanya de s’Alcadena i el puig de Tossals Verds.
Puig de s'Alcadena.

Camí vell de Tossals.
Després d’un descans breu, seguirem el nostre camí cap a Sa Coma. Hi trobarem els indicadors al costat esquerra del refugi (Pou de Sa Coma 15min./Ses Cases Velles 40min.), que ens guiaran en pocs minuts cap a l’interior d’aquest comellar. Una vegada allà, deixarem a l’esquerra el camí que duu a la font del Noguer pel pas Llis i seguirem coma amunt per un tirany que discorre pel costat dret, aferrat als penyals. Passarem el pou de Sa Coma i els famosos “parats”, una de les mostres més representatives de l’«enginyeria hidràulica» popular de la pedra en sec. D’una amplada i consistència superior a l’habitual, van ser concebuts per al conreu de l’olivera i perquè filtressin l’aigua sense espenyar el marge i endur-se’n la terra.
Comellar de sa Coma i parats.

Els parats són uns marges d'una amplada i consistència superior a l'habitual per evitar que l'aigua se'n dugui la terra.
Ara som a deu minuts escassos de les cases velles. Les veurem a la nostra esquerra, dins l’alzinar, tot just en sortir de Sa Coma i assolir el pla de sa Bassola. Val la pena acostar-s’hi per gaudir-ne de la visió del conjunt que, tot i el seu estat ruïnós, encara ara ens dóna idea de la importància agrícola i ramadera d’aquella contrada.
Cases velles de Tossals Verds.
Des d’aquí, iniciarem el descens cap al refugi seguint els indicadors de la Ruta de Pedra en Sec (GR-221). En alguns trams del camí, encara és visible l’antiga canaleta que duia aigua des de la font de Tossals (molt a prop de les cases del Prat) fins a les cases de Tossals i l’aparcament de Son Ordines.
Pla i pou de sa Bassola.
Les sortides, com sempre, són a les 10h; i el punt de trobada, davant l'Ocimax (Palma). El preu és de 5€ per persona i de 20€ per família (a partir de 4 membres), i inclou una assegurança en cas d'accident. Per inscriure-vos heu d'enviar un correu a info@fitaafita.com amb les vostres dades (nom i llinatges, nombre de participants i un telèfon de contacte). Podeu fer el pagament mitjançant ingrés en el compte bancari BANCA MARCH 0061 0029 19 1675050118, indicant el nom de la família i excursió a la que vos inscriviu.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada