dimarts, 20 de maig del 2014

Puig d'en Farineta (S'Arracó-Andratx)

Excursions amb encant per a famílies 25/05/2014
La Dragonera des del mirador del puig d'en Farineta.
La temporada d'excursions és a punt de finalitzar i per això Fita a Fita s'acosta poc a poc a la mar. L'activitat que vos proposam per aquest diumenge discorre per les terres de Ponent, entre la història i la llegenda d'un indret d'una bellesa màgica i encisadora.
Les creus del cementiri de s'Arracó, prop del coll de sa Palomera, li atorguen un ambient especial al paisatge que l'envolta.
El Puig d’en Farineta (328m) és una talaia meravellosa sobre el litoral de ponent, poc coneguda i escassament transitada. Una passejada curta que no arriba als 3 quilòmetres i als 217 metres de desnivell, que se pot fer ben bé en un dematí. A dalt, hi trobem el mirador-refugi del Foment del Turisme de Mallorca, inaugurat l’any 1968 en memòria de Gabriel Font Martorell (1897-1965), autor del llibre “50 excursions per l’illa de Mallorca”, una fita important de la llarga història de l’excursionisme mallorquí.
Placa d'homenatge a Gabriel Font i Martorell.
Iniciem la caminada des del coll de Sa Palomera seguint el camí asfaltat que trobam (nord-est) al costat esquerra del cementiri de S’Arracó, però que deixarem ben aviat per seguir-ne un altre de terra que neix a la nostra dreta (E). El camí baixa de manera ràpida vorejant un xalet per travessar el fons d’un comellar. Deixarem un caminoi a la nostra dreta i seguirem recte per un de més clar i senyalitzat amb marques vermelles que després d’una curta pujada passa per devora d’una barraca, gira direcció Nord (N) i torna a baixar per anar a cercar el torrent que solca el Comellar des Sabaters. En aquest tram de l’itinerari destaca la presència colossal del Puig d’en Guida (337m) davant nostre.
Puig d'en Guida.
Tot d’una enganxam un camí de carro que prové dels voltants de S’Arracó. Seguim cap a l’esquerra (N), tot vorejant el torrent, fins que després d’una barraca esbucada que trobam a la nostra dreta el camí es bifurca. Prenim el de l’esquerra que, després de travessar un cop més el torrent, s’enfila (O) per davall la Serra d’en Torres i per dins un comellar estret als peus del Puig d’en Farineta.
Després d’una pujada curta, el camí assoleix un replà, al bell mig del comellar i als peus del puig. En aquest punt, el camí esdevé un tirany que supera el fort pendent amb un parell de ziga-zagues (NO) fins que arribem a un pi entravessat al mig del camí. Aquí el tirany desapareix i unes fites ens guiaran (O) a través del rost fins a tocar la carena (SO). Si ens girem cap enrere veurem el Puig d’en Guida i S’Arracó (SE) i just davant nostre (NO) ja tenim una primera visió panoràmica de les muntanyes que envolten la Trapa, amb el Puig de ses Basses (493m). Seguim la carena (SO) i en uns minuts arribarem a la caseta refugi i el mirador. Aquestes darreres passes les hem de fer amb molta de cura, perquè a la nostra dreta trobem un vertiginós penya-segat.
La visió des de dalt del cim d’en Farineta és senzillament espectacular. L’illot des Pantaleu i Sa Dragonera dominen la visió que obtenim des del mirador. 
La baixada la farem per un tirany senyalat amb taques vermelles que neix als peus del refugi i que voreja per l’esquerra unes margades (E), envaïdes pel pinar. Ràpidament assolirem les fites que ens han guiat de pujada i que ara seguirem de retorn al nostre punt de partida.
Mirador del puig d'en Farineta.
Les sortides, com sempre, són a les 10h; i el punt de trobada, davant l'Ocimax (Palma). El preu és de 5€ per persona i de 20€ per família (a partir de 4 membres), i inclou una assegurança d'assistència mèdica en cas d'accident. Per inscriure-vos heu d'enviar un correu ainfo@fitaafita.com amb les vostres dades (nom i llinatges, nombre de participants i un telèfon de contacte). Podeu fer el pagament mitjançant ingrés en el compte bancari BANCA MARCH 0061 0029 19 1675050118, indicant el nom de la família i excursió a la que vos inscriviu, o el mateix dia de l'excursió.

Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.
Fita a fita fem camí.
I només en trobar la darrera
i més gran,
sabem que hem fet cim.
'Seguiu les fites i mai no vos perdreu'
Joan Carles Palos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada