dilluns, 12 de maig del 2014

Famílies "amb encant" a Fartàritx

Excursions amb encant per a famílies XVII
La tradicional foto de família, obra de Toni Cano.
L'autor, Toni Cano, en el moment de la instantània familiar.
Un diumenge 'loco' de primavera, mig ennuvolat, amb instants de plugim i estones llargues de sol. Però res no impedí que una dotzena de famílies 'amb encant', devers 33 persones, gaudissin amb Fita a Fita d'una jornada de senderisme per la vall d'en March o de Vàritx, a Pollença.
Abans de començar a caminar, cal saber on anam.
D’entrada hem d’indicar que aquesta vall, d’on iniciàrem l’itinerari, fou un lloc de poblament de gran importància durant l’època musulmana, gràcies a l’aprofitament de les aigües de la font de Vàritx, que regava els nombrosos horts de la zona. Al segle XVIII aquesta denominació fou substituïda per la de vall «d’en Marc», a causa de les nombroses propietats que aquesta família posseïa a la contrada.
El Ninot (a l'esquerra9 i la vall d'en March (al fons) des del camí del Pujol.
Quant a Fartàrtix, es tracta d’una antiga alqueria, actualment dividida en quatre possessions (Fartàritx Gran i d'en Roig, Fartàritx d'en Vila (en ruïnes) i Fartàritx del Recó) i situada a un replà elevat de la muntanya, a l'ombra del puig del Ca de Míner (880 m.), deixant a un costat la Cuculla de Fartàritx (700 m.) i a l'altra la mola del puig Tomir (1.100 m.). L'indret forma com una balconada excepcional sobre la Vall d’en Marc, les muntanyes de Mortitx, Ariant i Ternelles i tota la península de Formentor.
Pujant pel camí dels Pujols. Foto: Toni Cano
El Ninot, curiosa formació de pedra que trobam durant la pujada. Foto: Toni Cano
El Puig de Ca de Míner i el Tomir al fons, des del replà de Fartàritx. Foto: Toni Cano
L'objectiu del grup era Fartàritx, assolir aquest immens replà que se situa per damunt de la Vall d'en March i als peus de la Cuculla de Fartàritx, el Puig de ca de Míner i el Tomir. L'itinerari va discórrer pel camí del Pujol, a l'altura de Son March, i que s'enfila muntanya amunt fins a Fartàritx del Racó, oferint belles perspectives de les muntanyes del vessant marítim de la Serra de Tramuntana: Puig Roig, Caragoler de Femenia, Puig Roig i Cavall Bernat. A més a més, des del mateix camí, s'obté una visió completa de la península de Formentor.
El Cavall Bernat i la península de Formentor. Foto: Toni Cano
Fartàrtix és un conjunt de quatre possessions -Gran i d'en Roig (una vora l'altra), d'en Vila i del Racó- que ja apareix documentada en el Llibre del Repartiment (s. XIV) i que conformen una unitat agrícola i ramadera de vital importància en el passat. El cultiu de cereals i el pastoreig van ser les activitats principals.
Els més joves, interessats també per la història de la Serra.
L'excursió d'ahir la completàrem entre apunts d'història i la lectura de texts de l'il·lustre poeta pollencí mossèn Miquel Costa i Llobera (1854-1922). Va ser a l'entorn de Fartàritx d'en Vila, durant el dinar.
La Vall de Ternelles i el Castell del Rei. Foto: Toni Cano
La Vall (1885)
Jo sé una vall galana 
que enmig de nues serres se destria, 
i, harmònica, agermana 
delícia i pau, bellesa i melangia.

Tant si de neu blanquegen 
les serres com si hi bull la soleiada, 
tot l'any hi remoregen 
les fonts entre la murta perfumada.
Divertits!!!
Sorpresos!!! Foto: Toni Cano
Atents!!! Foto: Toni Cano
Fartàritx, un entorn d'història i poesia. Foto: Toni Cano
Sembla que els voltors han fet una bona vega per aquí!!! Foto: Toni Cano
Un descans a mitjan pujada.
MOLTES GRÀCIES FAMÍLIES
PEL VOSTRE SUPORT I CONFIANÇA!!!
Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.
Fita a fita fem camí.
I només en trobar la darrera
i més gran,
sabem que hem fet cim.
'Seguiu les fites i mai no vos perdreu'
Joan Carles Palos2 comentaris: