diumenge, 25 de maig del 2014

Famílies 'amb encant' en el puig d'en Farineta

Excursions amb encant per a famílies XVIII
Dalt del puig d'en Farineta (320m), en el mirador del Foment del Turisme, amb el grup de famílies.
Fita a Fita ha acompanyat avui un grup de 13 persones fins al puig d'en Farineta (320m), entre S'Arracó i Sant Elm, en el terme municipal d'Andartx. Un dia assolellat, però no calorós, que ens ha permès marxar sense problemes per un terreny aspre, però amb unes vistes espectaculars. Hem iniciat la ruta en el coll de sa Palomera, vora el cementiri de S'Arracó.
A punt d'iniciar la marxa per la carena de la Serra d'en Torres.
Amb na Gemma, en Toni, en Joan i en Jordi, sobre la carena de la Serra d'en Torres, amb el puig d'en Corsó al darrere.
La pujada per la carena de la Serra d'en Torres és dificultosa per la manca d'un tirany prou clar que te permeti avançar sense dificultats. Però les belles panoràmiques que s'obtenen des del seu roquissar, a un costat i a l'altre de la serra, fan que l'ascens sigui més entretingut.
N'Aina Salas es disposa a fer-li una foto a na Margalida Bonnin.
Una de les moltes barraques que s'hi troben pels voltants del puig i que ens parlen d'una intensa activitat agrícola en el passat.
El puig d'en Farineta també es denomina puig d’en Basset. El seu cim assoleix 320 m d'altitud i és ocupat pel refugi del Foment del Turisme de Mallorca, dedicat a Gabriel Font Martorell; és un bloc cúbic, obert al nord-est i situat entre pins. Hi ha una placa amb una inscripció que diu: «S'Arracó, el Ayuntamiento de Andratx y el Fomento del Turismo de Mallorca a Gabriel Font Martorell. 1968». El punt culminal pròpiament dit es troba a l'esquerra del refugi, si el miram de cara. Hi ha nou graons de pedra i una pareteta que protegeix el desnivell del vessant sud-oest. Hi observam també una rajola que representa un betlem, posat en 1990 pel Grup Excursionista Badia Gran. La vista arriba a la Dragonera, al Pantaleu, a Sant Elm i a la vall de la Palomera, cap a ponent, mentre que a llevant es veu la vall de s'Arracó.
Accés al mirador del puig d'en Farineta.
Refugi Gabriel Font i Martorell, de 1969.
Placa homenatge a Gabriel Font i Martorell (1897-1965), autor del llibre "50 excursions per l'illa de Mallorca'.
Na Margalida Bonnin ho arrisca tot per una foto de Sa Dragonera.
Far de Tramuntana de l'Illa de Dragonera. 
Després de dinar hem repassat algunes de les històries i llegendes que s'han anat teixint al llarg del temps en aquella contrada. Com la rondalla d'Una àguila i el rei en Jaume o algun dels texts de l'escriptor andritxol, Baltasar Porcel (1937-2009), que ens parlen d'un paisatge vist i reviscut a les seves novel·les, com Sant Elm a Els Escorpins (1965). La baixada del cim l'hem feta pel camí que discorre per baix de la Serra d'en Torres i que li dona la volta fins arribar al coll de sa Palomera, el nostre punt de partida.
L'illa de Dragonera.
Propera sortida:
Els còdols blancs (Deià)
diumenge 8 de juny
Moltes gràcies famílies
pel vostre suport i confiança!!!

Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.
Fita a fita fem camí.
I només en trobar la darrera
i més gran,
sabem que hem fet cim.
'Seguiu les fites i mai no vos perdreu'
Joan Carles Palos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada