dimarts, 8 d’abril del 2014

Rere les passes de l'Arxiduc amb alumnes de 1r d'ESO de Santa Mònica

mostren els camins de l'Arxiduc a alumnes de 1r d'ESO del Col·legi Santa Mònica
Tot el grup a l'altura del coll de s'Estret de Son Gallard
Dos grups de primer d'ESO del Col·legi Santa Mònica de Palma han recorregut avui en companyia de Fita a Fita -serveis culturals i pedagògics- els camins de l'Arxiduc Lluís Salvador (1847-1915) que des de Valldemossa s'enfilen fins a la Talaia Vella (868m), dins les terres de Son Moragues, passant pel pla des Pouet. Un total de 52 alumnes han resseguit les petjades d'aquest personatge que fundà el seu particular 'paradís a la terra', a partir de la compra de Miramar l'any 1872 i la suma posterior d'altres possessions com Sa Pedrissa, Son Marroig, Son Gallard, Son Galceran, s'Estaca, Son Moragues i Son Gual, entre d'altres.
El pla des pouet.
La ruta que han seguit els ha dut per Son Gual, la font de s'Abeurada, el comellar des Pouet, el pla des Pouet, el mirador de Can Costa, el puig i el refugi de la Talaia Vella, el mirador des Garriguer i el coll de l'estret de Son Gallard.
Una mar de núvols abraça la costa de nord de Mallorca.
Aquesta activitat s'inclou dins l'oferta VIU LA CULTURA -un programa d'activitats didacticoculturals que la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats del Govern de les Illes Balears adreça a tots els centres educatius i que té com a objectiu principal acostar tots els alumnes, petits i grans, de les Illes Balears al món de la cultura i afavorir un contacte directe amb la nostra realitat cultural-.
La caseta de la Talaia Vella de 1907, el refugi de muntanya més antic d'Espanya.
Durant l'excursió hem sabut coses sobre la vida de l'Arxiduc Lluis Salvador d'Àustria (1847-1915) i de la seva relació amb Mallorca, on hi arriba per primera vegada als 20 anys. El 1872, compra la possessió de Miramar a Valldemossa i estableix la seva residència a l'illa. Des dels miradors de Can Costa i del Garriguer, els alumnes han pogut abastar amb la vista i les càmeres digitals la immensitat i bellesa del territori que arribà a posseir l'Arxiduc.
Mirador de Can Costa.
En el mirador de Can Costa hem recordat alguns passatges de les obres de l'Arxiduc.
Durant la marxa, els alumnes han gaudit de les excel·lents vistes de la Serra de Tramuntana que ofereixen els camins i els miradors de l'Arxiduc, més d'un centenar d'elements catalogats. Han sabut també quins eren els oficis tradicionals de la serra (margers, carboners, calciners, traginers, roters, etc.), alguns dels quals han identificat a través de les sitges, barraques, clapers, basses i tanques que hem trobat pel camí, a l'altura del pla des Pouet. La toponímia ha estat també un altra de les lliçons apreses durant la jornada.
El mirador des Garriguer, a la Talaia Vella, i sa Foradada al fons.
Alguns texts de l'Arxiduc, extrets de Lo que sé de Miramar i Somnis d'estiu a ran de mar, han servit per donar forma i contingut al recorregut. Especialment des del mirador de Can Costa, on hem llegit un fragment conegut del llibre 'Somnis d'estiu a ran de mar':
Sa Foradada entre l'alzinar de la Talaia Vella.
'En aquesta solitud de sa vorera sa veu humana casi destorba i quan aquí un parla amb un altre ho fa petit com si tengués por de rompre aquest elevat silenci. Un té por d'introduir un desacord en aquest acord de sa naturalesa a on tan sols resalta es girar de ses valzies a l'entorn de ses timbes llunyedanes, que sembla acompanyar es rítmic batre de la mar. Casi se sent un temptat de retenir sa respiració a fi de poder escoltar millor'.
La lluna sobre els penya-segats del camí de sa Muntanya.
GRÀCIES A TOTS PER VOLER COMPARTIR AMB 
FITA A FITA I VIU LA CULTURA 
L'EXPERIÈNCIA DELS CAMINS DE L'ARXIDUC. 
UN VIATGE PER LA PASSA I LA MIRADA D'UN DELS PERSONATGES MÉS EMBLEMÀTICS DE LA HISTÒRIA 
DE MALLORCA I DE LES ILLES BALEARS.
Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada