dimecres, 2 d’abril del 2014

Na Bauçana (614m)

Excursions amb encant per a famílies 6/4/2014
Na Bauçana, des de Puigpunyent.
El puig de na Bauçana es troba prop de Galilea, en el municipi de Puigpunyent. Ubicat dins la possessió de Son Cortei, representa una talaia perfecte per gaudir d'una perspectiva de 360º sobre tota les muntanyes del ponent de Mallorca, alhora que un mirador natural per a gaudir del paisatge únic de la Serra de Tramuntana, Patrimoni de la Humanitat.
Les vistes des de dalt del puig són espectaculars.
A més a més, és l’excursió ideal per fer en un matí i amb infants: és curta –se pot fer amb un dematí- i sempre s’hi va per bon camí –llevat del tros darrer, que pel deteriorament del camí condicionat pel Foment del Turisme els anys 60, se fa més complicat transitar-hi-.

Perspectiva de les muntanyes de ponent de la Serra de Tramuntana des del cim del puig de na Bauçana.
Quant al nom del puig, l’actual possessió de Son Cortei era coneguda com Alqueria Albussa durant l’època musulmana. D’aquí, idò, la derivació d’Albussa a Bauçana. Un altre fet important referit a la possessió és que durant la segona meitat del segle XX va ser propietat de Grabirel Alzamora, empresari i polític mallorquí, que va ser president del Foment de Turisme de Mallorca. Fet que explicaria l’existència d’un camí a posta per accedir-hi al cim des del conegut com a Pla de Son Cortei.

Baixant pel camí de na Bauçana, condicionat pel Foment del Turisme.
Itinerari:
Iniciam el nostre recorregut en el Coll des Molí de Vent (Ma-1032 Km 8,3), entre Puigpunyent i Galilea. D'aquí s'inicia (E) un camí públic senyalitzat que ens duu fins Calvià en un parell d'hores. Nosaltres, però, ens desviarem abans per fer l'ascensió a Na Bauçana.

Indicadors de fusta del camí que uneix Puigpunyent i Galilea amb Calvià.
Després de passar un portell metàl·lic amb botador, prosseguirem la marxa (S/SO) per una pista forestal que poc a poc va guanyant altura per dins d'un pinar amb belles vistes de Galilea, coronada per la muntanya del Galatzó (NO).
Galilea i el puig de Galatzó que treu el nas pel darrere.
En un quart d’hora, el camí se bifurca: a la dreta, planer i ben senyalitzat, continua direcció Calvià; mentre que a l’esquerra, s’eleva ràpidament a cercar el cim. Seguirem aquesta darrera opció i deixarem totes les desviacions que trobem a la dreta, per continuar pel camí senyalitzat amb marques de pintura vermella. Després d’un primer revolt pronunciat a l’esquerra, el camí passa per devora un forn de calç i s’enfila dalt d’Es Planet (o Pla de Son Cortei), als peus de na Bauçana.

Forn de calç.
Just quan començam a veure el cim del puig sobre els nostres caps, el camí s’aplana i travessa una partió de paret seca, deixant-nos enmig d’una clariana del bosc. A la nostra esquerra hi trobarem una sitja i una barraca de carboner, amb molt bon estat de conservació. Per ventura, per haver estat feta tota de pedra, fins i tot la coberta. Habitualment, les barraques es cobrien de càrritx. 

Barraca de carboner en es Planet o pla de Son Cortei.
Seguirem direcció Est, fins que el camí es fa estret i es bifurca. A la dreta, avança fins al pla de Son Cortei. A l’esquerra i ben fitat, s’inicia el tirany de pujada al cim. Aquest darrer tram no presenta major dificultat que els nombrosos arbres caiguts en tempestes passades. Poc a poc, a mesura que anem pujant, les vistes són de cada vegada més espectaculars. En vint minuts haurem assolit la carena de la muntanya i just a la nostra dreta el vèrtex geodèsic.
Vèrtex geodèsic de na Bauçana amb el puig de Galatzó al darrere.
Les sortides, com sempre, són a les 10h; i el punt de trobada, davant l'Ocimax (Palma). El preu és de 5€ per persona i de 20€ per família (a partir de 4 membres), i inclou una assegurança d'assistència mèdica en cas d'accident. Per inscriure-vos heu d'enviar un correu a info@fitaafita.com amb les vostres dades (nom i llinatges, nombre de participants i un telèfon de contacte). Podeu fer el pagament mitjançant ingrés en el compte bancari BANCA MARCH 0061 0029 19 1675050118, indicant el nom de la família i excursió a la que vos inscriviu.
Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.
Fita a fita fem camí.
I només en trobar la darrera
i més gran,
sabem que hem fet cim.
'Seguiu les fites i mai no vos perdreu'
Joan Carles Palos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada