dimarts, 8 d’abril del 2014

Pel Bosc dels Frares (Valldemossa) amb alumnes de 1r de primària del CEIP Son Oliva

Entre la història i la llegenda
El grup d'escolars i les mestres en el penyal de la Beata.
Un grup de 50 alumnes de primer de primària del CEIP Son Oliva de Palma han recorregut aquest dilluns (7 d'abril de 2014) el Bosc dels Frares i el penyal de la Beata a Valldemossa en companyia de Fita a Fita -serveis culturals i pedagògics-. Un itinerari breu, però intens, que ha servit per veure i identificar la diferència entre les zones de conreu i el bosc de muntanya; entre les marjades on s'hi treballava el cultiu d'oliveres i ametllers, i els alzinars espesos on hi feien feina carboners, calciners i llenyataires. 
La Serra de Tramuntana, un paisatge que mai no deixa de sorprendre'ns.
Què és això? El molinet de la Beata vist a través de les alzines del Bosc dels Frares.
A més a més, han vist que a Valldemossa, poble de la Serra de Tramuntana-Patrimoni Mundial, també s'hi replegava la neu caiguda durant l'hivern per a refrescar i conservar els aliments durant l'estiu. I que els 'pans', peces de gel de devers 40 quilograms, es traginaven de vespre perquè poguessin arribar senceres al poble o Ciutat.
La casa de neu del Bosc dels Frares, ubicada a les rotes des Guix.
I molt a prop de la casa de neu, un forn de calç.
Un itinerari on, a més de la història i els oficis tradicionals de la serra, també hi han tingut cabuda les rondalles. Hem sabut que els dimonis boiets són criatures polissones que ens poden ocasionar més d'un maldecap, però que no fan mal. I que els ermassets són unes criatures verdes de braços i cames primes, però àgils, que tenen els dits llargs i les ungles ben esmolades, i que guarden tresors que acostumen a estar amagats a coves i avencs. Que ningú no els ha vist mai? És ver, i tant cert com que tampoc ningú nega que existeixin. Creure no és pecat!!!
El puig de na Fàtima té unes herbes medicinals que curen tots els mals.
La rondalla del 'Moro cego' ha causat una gran sensació entre els infants; amb ella han après que els favors se tornen, però que si hem d'ajudar a algú mai no li hem de demanar res a canvi. Instant màgic sota l'influx del molinet de la Beata.
Valldemossa, els voltants de la vila són rics en fonts i estan envoltants d'una abundant i frondosa vegetació.
Cal immortalitzar el moment amb una foto, no fos cosa que en arribar a l'escola ens obliden com ho hem passat de bé. 
No vos mogueu, que si no no sortireu a la foto!!!
El bosc ens guarda un bon grapat de sorpreses, com aquest niu d'uns ocells que ja volen lliures per la muntanya.
I on són els pollets? Idò ja s'han fet gran i han pres el vol tot sols.
I què voleu veure més? Ara hem de tornar a l'autobús que ens durà fins a l'escola de bell nou.
Gràcies a totes les nines i nins de primer de primària del CEIP Son Oliva pel seu interès i ganes d'aprendre coses noves. I a les mestres i mestres -Marta, tutora de 1rA; Pilar, tutora de 1rB; Miquel, tercer cicle de primària i professor d'Educació Física; i Laura, mestra en pràctiques-...
MOLTES GRÀCIES 
PEL VOSTRE SUPORT I CONFIANÇA
Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada