diumenge, 2 de març del 2014

Resseguint la petjada de s'Arxiduc per Valldemossa

El grup amb el qual hem trescat avui les parts altes del territori de l'Arxiduc Lluís Salvador a Valldemossa.  
De la mà de Viu la cultura i Fita a Fita, un grup nombrós de 50 persones ha entrat avui dins un bocí important del "paradís a la terra" de l’Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria (1847-1915) amb una caminada que ens ha dut des de Valldemossa fins a la Talaia Vella, la muntanya que presideix el pla des Pouet i que s'alça imponent, des dels seu 868 metres, sobre el Miramar arxiducal.
Les cases de Mirama i sa Foradada des del mirador des Garriguer.
Hem iniciat la marxa a la Plaça Bartomeu Estaràs de Valldemossa i d’allà hem partit cap a la font de s’Abeurada, dins les terres de Son Moragues. De camí, ens hem aturat a la Capella del Cor de Jesús o de Sant Vicenç Ferrer, en el cós de Son Gual, que l'Arxiduc manà construir el 1911 en el mateix lloc on el frare benedictí hi predicà a la tardor de 1413. També hem recordat la rondalla d'en Jordi d'es Racó (Mossèn Antoni Maria Alcover) "Sa caseta de Sant Vicenç Ferrer a Valldemossa".
Capella del Cor de Jesús o de Sant Vicenç Ferrer en el cós de Son Gual.
Una altra perspectiva de la capella que l'Arxiduc manà construir el 1911.
Des de la font de s'Abeurada, que donava aigua a Son Gual i Son Moragues, hem pujat dalt del pla des Pouet. Hem travessat les rotes que altra temps ocupaven aquest immens replà, on encara són visibles les restes de les construccions que s’hi feren per albergar la família dels roters (esglaó més baix de la societat agrícola) o per abeurar d’aigua els animals que pasturaven per aquells voltants (bous, ovelles i cabres), Fins i tot, es poden veure els clapers que es feien per poder sembrar-hi i altres construccions, com ara les sitges i barraques de carboner, que constituïen feines habituals a la Serra de Tramuntana.
Barraca dels roters del pla des Pouet.
A continuació ens hem enfilat dalt de la Talia Vella –miradors de Can Costa i des Garriguer, Caseta Refugi- pel camí que condicionà l’Arxiduc a final del segle XIX i principi del XX. I després hem baixat al coll de s’Estret de Son Gallard, des d'on hem tornat al poble pel camí del pla des Pouet.
Les cases de Miramar, la primera possessió que adquirí l'Arxiduc a Valldemossa el 1872.
En aquest recorregut hem visitat indrets tant emblemàtics del catàleg patrimonial de l’Arxiduc com el mirador de Can Costa –situat a l’extrem occidental de la Talaia Vella i popularment conegut com el mirador de ses Puntes, pels merlets que decoren la paret seca que l’envolta-, el mirador des Garriguer o el Refugi de sa Talaia Vella, construït el 1907 "per comoditat i sopluig dels que hi pugen" i considerat el refugi de muntanya més antic d’Espanya i, probablement també, d’Europa.
La caseta de la Talaia Vella va ser construïda el 1907 i, fa pocs anys, ha estat objecte d'una reforma important per part de la propietat de Son Moragues que ha aturat el provés de degradació i ha permès que recuperar l'estat original de la construcció.
Les vistes des de la caseta de la Talaia Vella són senzillament impressionants.
Aquesta activitat s'emmarcava dins el conjunt d'actes promoguts des del departament de cultura del Govern de la Comunitat per celebrar el Dia de les Illes Balears.
Una altra instantània del grup en el pla des Pouet.
Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada