dilluns, 3 de març del 2014

Puig de Bàlitx i la Cova des Migdia

Excursions amb encant per a famílies 9/03/2014
(Aquesta excursió la repetirem el dissabte 15 de març)
Interior de la Cova del Migdia, en el puig de Bàlitx (Sóller).
Itinerari pels voltants de Sóller que, sortint des del mirador de ses Barques, ens durà fins a la possessió de Bàlitx i al seu puig de 580 metres, on s'hi troba la bella i espectacular Cova des Migdia. Es tracta d'un recorregut per la història i la llegenda d'una vall farcida d'historietes i contarelles, algunes de les quals fan referència a la tant temuda pirateria dels segles XVI i XVII. D'altres ens parlen de fets tràgics i recents, com els recollits al romanç LA MORT DE NA MARGALIDA de 1910. Bàlitx era també el punt de sortida cap a la possessió de Sa Costera, Tuent i el llogaret de Sa Calobra, avui itineraris clàssics de la Serra de Tramuntana.
Les cases de Bàlitx d'Amunt i el puig de Bàlitx (580m) al darrere.
El nostre punt de partida és “el Mirador de ses Barques”, en el quilòmetre 45 de la Ma-10. Des d’aquí prendrem el camí vell de Bàlitx (NE), indicat amb un rètol que posa Bàlitx-Tuent-Sa Calobra. Amb un quart d’hora o vint minuts arribarem a la possessió de Bàlitx d’Amunt, coronada al darrere (N) pel Puig de Bàlitx (580m). Seguirem el camí fins travessar la partió entre els dos primers Bàlitx, d’Amunt i del Mig, i allà on el camí gira a la dreta per baixar al fons de la vall, nosaltres prendrem a l’esquerra, per un tirany que discorre entre mig de les margades sense perdre alçada i que paral·lel a la partió ens guiarà fins al coll que separa Bàlitx d’Amunt de la seva muntanya.
El Puig Major, vist des del camí del puig de Bàlitx.
En arribar a l’esmentat coll, toparem amb el camí que per la nostra dreta arriba de la Tanca des Bous per damunt de l’anomenada “s’Esquena de sa fam”. A l’esquerra, una nova tanca que haurem de passar i girar després a la dreta (NO) pel camí que ens acostarà al puig. Aquest és un tram planer i amb molt belles vistes que ens durà fins a una gran explanada.
Camí vell de Bàlitx.
Una fita a la dreta ens indica la continuació del camí, no tan net ni planer a partir d’ara. Després d’uns revolts, trobarem a l’esquerra unes fites que ens indiquen la pujada al Puig de Bàlitx i a la Cova del Migdia. Deixam el camí ample i seguim les fites que ens guiaran per un tirany. No té pèrdua, perquè el caminet traça una diagonal ascendent molt suau (NO) fins arribar a la Cova del Migdia. La trobarem a la nostra dreta, enmig del pinar.
Les torres de na Seca i de Can Palou, des del puig de Bàlitx, per a la vigilància de la pirateria.
Hi podem accedir sense cap problema, però amb molta de cura. Després d’uns esglaons picats a la roca, passam per damunt d’un marge construït per facilitar-hi l’accés, sobretot del bestiar que hi trobava refugi al seu interior. Però també per poder extreure-hi els excrements d’aus, molt útils com adob al camp.
Interior de la Cova des Migdia.
Ara ja som a vint minuts del cim. El tirany continua per la dreta de la cova (NE), en sentit ascendent i ben fitat. El darrer tram és molt costerut i a qualque lloc haurem de posar les mans. Compte en assolir la carena; no és difícil, però cal no acostar-se massa al penya-segat. El vèrtex geodèsic ens indica el punt més alt de la muntanya. Als nostres peus podem veure s’Illeta i la possessió de s'Illeta Gran.
Vèrtex geodèsic del puig de Bàlitx i s'Illeta al fons.
Vessant de ponent de la costa de Tramuntana.
Les sortides, com sempre, són a les 10h; i el punt de trobada, davant l'Ocimax (Palma). El preu és de 5€ per persona i de 20€ per família (a partir de 4 membres), i inclou una assegurança en cas d'accident. Per inscriure-vos heu d'enviar un correu a info@fitaafita.com amb les vostres dades (nom i llinatges, nombre de participants i un telèfon de contacte). Podeu fer el pagament mitjançant ingrés en el compte bancari BANCA MARCH 0061 0029 19 1675050118, indicant el nom de la família i excursió a la que vos inscriviu.
Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada