dilluns, 10 de març del 2014

Famílies "amb encant" al Puig de Bàlitx i la Cova del Migdia

Excursions amb encant per a famílies XIII
Les "encantadores" famílies de Fita a Fita a la Cova del Migdia o dels Coloms.
Els herois de l'excursió. Després d'una "llarga i dura" passejada encara tenien temps i ganes de jugar dins la cova.
Un total de 15 famílies (46 persones) han participat aquest diumenge, 9 de març, d'una de les excursions amb encant que Fita a Fita programa setmanalment amb la intenció de convertir el senderisme en tota una experiència en família. Des del Mirador de ses Barques (punt de confluència dels camins de la Costa den Flassada, Sóller, i de la Costa den Nicó, Fornalutx) hem partit pel camí vell de Bàlitx fins a la Cova del Migdia (o dels Coloms, perquè d'ella s'extreia el guano que se feia servir d'adob al camp) i el cim del Puig de Bàlitx, de 580 metres d'altura.
Les cases de Bàlitx d'Amunt i el puig, de 580 metres, al darrere.
«Bàlitx d'Amunt. Possessió amb oratori privat, situada entre Bàlitx d'Enmig i sa Font des Salt. Registrada en el Llibre del Repartiment com a alqueria Baalichi. Documentada, el 1311, com a Valig o Balitx. De la importància que tenia en el s XVII, en dóna idea el fet que, el 1625, estava valorada en 7.000 lliures, quan sa Dragonera estava valorada en 360 lliures, Son Torres en 5.700, Escorca en 4.800, Binifaldó en 1.200, Son Balaguer de Banyalbufar en 3.200, Pedruixella en 6.000 i Son Vic de Superna en 8.000». (GEMall)
Les "dues Maries" en un bocí del camí vell de Bàlitx.
El dia assolellat donava una lluentor especial a les oliveres de Bàlitx.
Un dia molt especial per fer una passejada per aquesta terra tan especial.
L'excursió amb encant d'aquesta setmana girava al voltant d’un territori solcat de llegendes que parlen de tragèdies amoroses ("La mort de na Margalida"), de pirates (Bàlitx d'Avall i la Torre de na Seca) i de contraban ("ningú no en sabia res"). La possessió de Bàlitx (Alqueria Baalichi, en el llibre del Repartiment; posteriorment dividida en 3 possessions) és coneguda per això i per moltes altres coses, com per exemple els seus extensos i poblats olivars. Antigament, Bàlitx era una de les possessions de muntanya més riques i el punt de sortida de la vall de Sóller cap als llogarets de Tuent i Sa Calobra, a més de comunicar les possessions de Montcaire i Binis. Actualment, és una ruta obligada per fer la Costera, un dels itineraris de la Serra de Tramuntana més bells i espectaculars.
Travessant el camí de sa Tanca des Bous en direcció cap al puig de Bàlitx.
A dins sa Tanca des Bous 
oliva de dalt coïa. 
Qualque olivera hi havia 
que, p'es cappares, tenia 
unes olives com ous. 
(Cançoner popular de Mallorca del Pare Ginard)
La Cova del Migdia servia de sestador dels animals i d'ella s'extreia també guano que es feia servir d'adob al camp.
La història de “La mort de na Margalida” és d’allò més trista i tràgica. Els fets es remunten a l’any 1910, quan una jove pagesa algaidina, na Margalida Servera, va morí atropellada per una màquina agrícola a la possessió de Bàlitx, Fornalutx. La seva família i el seu promès, en Sebastià Company, que eren gent humil, s’assabentaren de la mort de la na Margalida tres dies després, un 16 de gener. Tot i que inicialment fou enterrada a Sóller, el cos va ser traslladat posteriorment a Algaida. Sebastià va encarregar al glosador algaidí Mestre Bartomeu Memes una cançó en memòria de la seva estimada promesa.
Jo corria i no veia,
i a ca seva vaig anar.
Com mentre obrí sa porta
sa mare ja em va abraçar.

I ella em va dir: -Sebastià
Na Margalida ja és morta.-
Oh punyalada més forta
no la rep cap cristià!
(fragment del romanç de La mort de na Margalida)
Un marge espectacular que serveix d'accés a la cova, una de les més belles de la Serra de Tramuntana.
Gràcies famílies pel vostre suport i confiança!!!
Les cases de Bàlitx d'Amunt des del camí del puig.
El Puig Major de Son Torrella.
Aquesta excursió, Puig de Bàlitx i Cova del Migdia, la repetirem el dissabte 15 de març.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada