dimecres, 8 de gener del 2014

Ses Figueroles (Selva)

Excursions amb encant per a famílies 12/01/2014
Cases de ses Figueroles (Selva).
Les Excursions amb encant per a famílies de Fita a Fita es posen en marxa aquest diumenge que ve amb una volta molt especial. Anirem fins a la finca pública de Ses Figueroles, una possessió del terme municipal de Selva que ja apareix documentada l'any 1370. Recorrerem un entorn privilegiat de la Serra de Tramuntana, envoltat de verdor i d'història, d'una gran valor natural i paisatgístic. Una excursió no massa llarga i senzilla, ideal per fer amb tranquil·litat, assaborint cada passa que donam.
Camí de ses Figueroles.
Itinerari
Iniciarem la marxa des del mateix nucli de Binibona, al terme municipal de Selva, pel camí de Can Beneit o de Sa Coma. Al final del camí, travessarem el torrent del Guix o Comafreda i a pocs metres, el dels Picarols o de Ses Figueroles, abans de que ambdós llits s'ajuntin per formar el torrent de Sant Miquel. Deixam enrere els torrents, i accedim a través d'un portell fet amb les restes d'un llit, a la pista forestal d'Es Castell, per la qual la finca pública de Ses Figueroles té adquirit el dret de pas.
Vall de ses Figueroles, des de les mateixes cases.
Aquesta pista de terra transcorre, dins propietat privada, tot seccionant el bosc d'alzines i pins i fent mostra encara de restes de rotlos de sitja i algun forn de calç. A la dreta del camí es poden observar alguns dels murs de contenció o represes del torrent, el puig dels Albellons, el puig Nespler amb la silueta esponerosa del puig de Massanella al fons i més endavant, es divisa la vall de Sa Coma i els oliverars que arriben al Coll Fossar.
Penyals de la Capella Blava.
A una zona d'explanada fàcil d'identificar per la presència de caseres, abans de que la pista s'endinsi xeregall amunt cap Sa Coma Llarga, cal prendre un desviament a l'esquerra, un camí de ferradura empedrat que ascendeix lentament per la costa d'en Barral des d'on es tenen unes impressionants vistes de l'encaixat del torrent dels Picarols, la Talaia de n'Oliver i el puig de Massanella al fons. El camí ens portarà fàcilment a Ses Figueroles sense cap tipus de desviació o possibilitat de pèrdua. Conserva en bon estat el trispol de terra i els murs de contenció a gran part del seu recorregut. 
Cocó dels Ases
Una vegada travessada la Coma de Ses vaques, de nou ascendint per Es Puçar, arribam al Cocó dels Ases, un petit dipòsit d'aigua que feia les funcions d'abeurador pel bestiar. Un portell, uns metres més enllà delimita antics restes d'un tancat de malla, el Corral dels Ases i ens permet accedir ja als terrenys públics. Divisant al fons, la Vall de Ses Figueroles i els costers del puig Ferrer i els penyals de la carena de Monnàber (Capella Blava), no tenim més que descendir lentament per arribar a les cases de Ses Figueroles. 
(Document de gestió de la finca pública de Ses Figueroles).
Diferents vistes de les cases de ses Figueroles.
Les sortides, com sempre, són a les 10h; i el punt de trobada, davant l'Ocimax (Palma). El preu és de 5€ per persona i de 20€ per família (a partir de 4 membres). Per inscriure-vos heu d'enviar un correu a info@fitaafita.com amb les vostres dades (nom i llinatges, nombre de participants i un telèfon de contacte). Podeu fer el pagament mitjançant ingrés en el compte bancari BANCA MARCH 0061 0029 19 1675050118, indicant el nom de la família i excursió a la que vos inscriviu.
Podeu seguir Fita a Fita a través del Facebook i de Twitter (@Fita_a_Fita).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada