dimarts, 14 de gener del 2014

Puig de Sant Salvador (Felanitx)

Excursions amb encant per a famílies 26/01/2014
Santuari de Sant Salvador.
Fita a Fita vos convida a recórrer un camí ple d’història, espiritualitat i llegenda per enfilar-nos dalt d’una de les talaies més espectaculars del llevant de Mallorca. El Puig de Sant Salvador, també conegut com el Puig de la Mare de Déu de Sant Salvador, es troba al terme municipal de Felanitx i té una altura de 509m.
Sant Salvador des del camí de Son Quelles.
Iniciarem el recorregut a la creu del cementiri o de Son Quelles, de Felanitx, d’estil neogòtic. La trobarem al final del carrer Rei Jaume I, poc abans de l’entrada al fossar. Just a l’esquerra de la creu trobam el camí de Son Quelles, que és per on discorre la primera part de la ruta, fins a enllaçar amb el camí vell de Sant Salvador, conegut popularment com "ses dreceres". 

Puig de Sant Salvador des del camí vell o "ses dreceres".
Just quan el camí es va fent més costerut, arribarem al costat de les primeres “fites” que donen sentit i interès al nostre itinerari, més enllà del paisatgístic: la pedra dels Perdons i el macolí des Gegant. Dues roques de llegenda.

Es macolí des Gegant.
Les següents “fites” venen tot seguit. Primer, una capelleta que alberga un petit conjunt escultòric. És la representació de la llegenda del pastor felanitxer que trobà la imatge de la Mare de Déu de Sant Salvador. Després, el tram final de camí on s’inicia el tram del tradicional Via Crucis (Camí de la Creu).

Capella de la llegenda de la Mare de Déu i el pastor de Felanitx.
Poc abans d’arribar al cim de la muntanya i una vegada hem superat la vuitena estació del Via Crucis, a la nostra esquerra tenim Es Picot i la creu que s’hi construí a mitjan segle XX. Un primer mirador espectacular sobre el Pla de l’illa.

Es Picot, vist des de Sant Salvador.
Després de travessar una petita àrea recreativa, accedirem al cim del puig per unes escales que trobarem a la dreta, on hi trobam el santuari, l’origen del qual es remunta a l'any 1348. Paga la pena visitar-ho, perquè al seu interior descobrim la Passio Imaginis, un interessant retaule de mitjan segle XV atribuït a l’arquitecte i escultor Guillem Sagrera.
Retaule de la Passio Imaginis.
A l’extrem est del puig, hi ha el monument a Crist Rei, de començament del segle XX. Un altre mirador excepcional sobre la costa de Llevant i des del qual es veu clarament el Castell de Santuari. 
El castell de Santueri des de Sant Salvador.
La tornada la farem pel mateix camí.

Vista de Sant Salvador des del camí vell.

Les sortides, com sempre, són a les 10h; i el punt de trobada, davant l'Ocimax (Palma). El preu és de 5€ per persona i de 20€ per família (a partir de 4 membres), i inclou una assegurança en cas d'accident. Per inscriure-vos heu d'enviar un correu a info@fitaafita.com amb les vostres dades (nom i llinatges, nombre de participants i un telèfon de contacte). Podeu fer el pagament mitjançant ingrés en el compte bancari BANCA MARCH 0061 0029 19 1675050118, indicant el nom de la família i excursió a la que vos inscriviu.

Pròximes sortides:
  • Fita del Ram i Cova dels Ermassets (9 i 15 de febrer)
  • Tossals Verds pel Clot d'Almedrà (23 de febrer i 1 de març)
  • Cova des Migdia, Bàlitx (9 i 15 de març)
  • Castell d'Alaró per Orient (23 i 29 de març)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada