dilluns, 7 d’octubre del 2013

Torre de sa Pedrissa i els Còdols Blancs (Deià)

 Excursions amb encant per a famílies 13/10/2013
Torre de sa Pedrissa i Sa Foradada al fons. Foto: JCP
SORTIDA diumenge, 13 d'octubre de 2013
HORA 10h. (amb cotxes particulars)
PUNT DE TROBADA Pàrquing d'Ocimax (C/Leocadia Togores)
PREU 20€ per família

La primera excursió que vos proposam des de "Fita a Fita: Excursions amb encant per a famílies" és una passejada tranquil·la pel vessant marítim de Deià, no massa llarga i sempre per bon camí, amb excel·lents vistes sobre la costa nord de Mallorca.
Camí dels Ribassos, prop del torrent Major. Foto: JCP
Primera anirem pel camí dels Ribassos a la Torre de sa Pedrissa, ubicada sobre la Punta de Deià i construïda a començament del segle XVII. Aquesta construcció per a l’observació i defensa del litoral de Tramuntana dels atacs dels pirates es troba, a més, dins una de les possessions que formaren part del Paradís a la Terra de l’Arxiduc Lluís Salvador i que el noble adquirí a final del segle XIX. Era la frontera nord del Territori Arxiduc per la banda de Deià.
Torre de sa Pedrissa. Foto: JCP
En el recorregut cap a la torre, quan el camí travessa per damunt dels penya-segats que guaiten sobre la Cala de Deià, veurem la nostra destinació següent, els Còdols Blancs. Un paisatge dominat per la silueta del Puig Major i el Cap Gros de Sóller. Ja ubicats en els voltants de la torre, la panoràmica s’engrandeix cap a la zona de ponent amb Sa Foradada i Son Marroig en primer terme.

Panoràmica de Cala Deià, dominada per la presència a la mar dels Còdols Blancs i del Puig Major al fons. Foto: JCP
Sobre el paisatge de Sa Pedrissa s’ubica una de les moltes històries de pirates que justificaren el pla de defensa que un “il·lustrat” Joan Binimelis –un home d’un gran saber i molt avançat per a la seva època- va dissenyar a final del segle XVI. Conten que prop de Sa Forada es produí el 1582 una topada important entre cristians i corsaris. Cent cinquanta pel costat dels atacants que foren derrotats per només cinquanta defensors comandats per Mateu Sanglada.
Els Còdols Blancs i la Punta de Deià, amb la Torre de sa Pedrissa, al fons. Foto: JCP
Per arribar fins en el Còdols Balncs, hem de tornar a la Cala i d'allà prendre el Camí de Baix, conegut popularment com el Camí dels Pintors, que passa per damunt la platja en direcció cap en el Canyeret i la possessió de Béns d'Avall a Sóller. La presència majestuosa i blanquinosa d'aquestes roques emergides de la mar s'ha convertit en tot un referent geogràfic de la zona, però sobretot pictòric. Són nombrosos els pintors que des de final del segle XIX han immortaltizat el litoral de Deià i han rebatejat un dels seus camins més emblemàtics.
Els Còdols Blancs
La tornada a Deià la farem pel Camí de Sa Vinyeta.
Mapa Ruta (Tramuntana Central Ed. Alpina 1:25 000)
El preu per excursió és de 20€ per famíliaPer formalitzar la inscripció heu d'enviar un correu a info@fitaafita.com informant de l'activitat que vos interessa. Podeu fer el pagament mitjançant ingrés en el compte bancari BANCA MARCH 0061 0029 19 1675050118, indicant el nom de la família i excursió a la que vos inscriviu.
L'excursió es farà si hi ha un mínim de 4 famílies inscrites. Les sortides es faran amb cotxes particulars i el punt de trobada serà l'aparcament d'Ocimax (Carrer Leocadia Togores, Palma). Si teniu interès, se poden organitzar també en dissabte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada