dijous, 1 d’agost del 2013

La ignorància, el caliu que tot ho encèn

La costa d'Estellencs, calcinada. Foto: Pep Lluís Bosch Sastre
Uns escampen calius que encenen focs per les muntanyes d'Andratx i d'altres els llencen sobre les escoles per convertir en cendres allò que som. I tot, fruit de la ignorància, el caliu que tot ho encèn. SOM I SEREM!!! Som i serem muntanyes, som i serem La Trapa, som i serem Tramuntana,... som i serem, al cap i a la fi, un poble que no tombarà el coll sota cap jou i que es capaç d'aixecar-se, amb més força si cal, després d'una ensopegada.
La Trapa, després de l'incendi. Foto: JCP
La Trapa, abans de l'incendi. Foto: JCP
L'incendi d'Andratx és el pitjor sinistre registrat mai a les Balears, fruit de la ignorància i la negligència. Però què me'n dieu del TIL (Decret contra la immersió lingüística) o la Llei de Símbols (llei mordassa) -i no estic mesclant ous amb caragols, sé ben bé el que vull dir-? No són també conseqüència de la ignorància i de la negligència en el maneig de la cosa pública. A més a més, és clar, de la mala fe i el menyspreu a la llengua i a la cultura pròpia del nostre país: el Català.
El llaç ha estat el millor antídot de la comunitat educativa contra la ignorància i el menyspreu.
La columna de fum, vista des de Cala Blava. Foto: JCP
L'exigència de responsabilitats és ara més necessària que mai. No poso en dubte la gran i heroica acció dels efectius que lluitaren per fer front a l'acció devastadora de l'incendi d'Andratx durant tot el cap de setmana passat. És molta la gent que té dubtes sobre si a les primeres hores del sinistre es disposava de la capacitat suficient per sufocar les flames per mor de les retallades pressupostàries. A més a més, calen explicacions sobre les polítiques de prevenció -neteja de boscos i voreres de carreteres, entre d'altres qüestions-.
Carretera Andratx-Estellencs, entre el coll de sa Gramola i el Pla de s'Evangèlica. Foto: Fernando de Angulo Dols
Mentrestant, la conscienciació i el compromís són les eines amb les quals hem de sortir a combatre les flames que prenen al caliu de la ignorància i el menyspreu. Ens ho demana ARA la Serra de Tramuntana-Patrimoni de la Humanitat i ens ho demanarà AVIAT l'Escola Pública-Patrimoni de la Comunitat Educativa.
PONENT REVIURÀ amb l'esforç de milers de voluntaris, des de La Trapa fins a s'Esclop de Galatzó. L'ESCOLA RESISTIRÀ amb la força enllaçada de totes les comunitats educatives de les Illes Balears.

2 comentaris:

  1. Hola Joan Carles, una llàstima! Hem de confiar en la regeneració natural del bosc, l'incendi de la llengua ja és una altra cosa, aquest té més dificil solució.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  2. No hi ha incendi més perillós que aquell que no es veu, i això és el què està passant actualment a l'educació. Les cendres i la negror, és a dir el resultat d'aquest, no és immediat, ens les trobarem al cap d'uns anys quan el mal ja estigui fet.
    No podem esperar tant!!! Com no els facem fora de la seva poltrona a les pròximes eleccions la desesperança serà grossa. El que cal és preparar una bona alternativa perquè no basta en saber el què no volem.

    ResponElimina