dimarts, 30 de juliol del 2013

La Trapa, any zero

Joan Juan, gerent de La Trapa, demana reflexió abans de passar a l'acció. Foto: JCP

Aquest matí he visitat La Trapa en companyia de Joan Juan, el gerent d'aquesta possessió del GOB. El panorama és dessolador. De les cases fins al coll de sa Gramola, tot ha quedat calcinat. "Hem reculat vint anys!", exclamava el responsable de la finca, mentre lamentava que "tota la feina del voluntaris durant dues dècades, se'n ha anat en orri". No obstant això, Joan Juan, demana reflexió abans de passar a l'acció, abans d'iniciar la repoblació de la zona afectada.
La Trapa només representa un 10% del total la superfície cremada (1.800 hectàrees, segons darreres fons oficials) a l'incendi de la Coma Calenta d'Andratx, a Mallorca. Però aquesta possessió del GOB, adquirida per subscripció popular l'any 1980, duu camí de convertir-se en l'epicentre de la reconstrucció del sector de Ponent de la Serra de Tramuntana afectat pel sinistre de divendres passat, dia 26 de juliol de 2013. El punt on conflueixi novament la voluntat popular, més forta i més activa que la institucional; una voluntant que, aviat farà vint anys, va ser capaç de reverdir les pedres, les cendres i el silenci d'aquell incendi ja oblidat de La Trapa que arrasà amb tot els seus boscos.
El coll de ses Ànimes, prop de La Trapa, totalment calcinat. Foto: JCP
El foc arribà ben a prop de les cases. Foto: JCP
Ara ja sabem amb certesa que la negligència d'una sola persona va ser capaç de produir la major catàstrofe ecològica de les Balears dels últims vint anys. A qui se li ocorre tirar una carretada de cendres/caliu damunt unes mates el dia més calent i sec de l'estiu? És com menar un tren a 190km/h i no frenar abans de prendre una corba tancada a quatre quilòmetres de l'estació de Santiago de Compostela. Una imprudència temerària.
Els mitjans aeris i terrestres han actuat de valent durant tot el cap de setmana per aturar l'avanç del foc. Foto: JCP
Una altra cosa són les explicacions que haurà de donar el govern Bauzá i les responsabilitats que haurà d'assumir en relació a les tasques d'extinció durant les primeres hores del sinistre. Són molts els dubtes que s'han d'aclarir sobre si els efectius dels quals es disposava eren suficients o si s'havien vist minvats a causa de les retallades; i, sobretot, i si havia hagut una política de prevenció ajustada a les necessitats de l'illa i del paisatge. No obstant això, el meu reconeixement a tots els efectius humans que participaren a les tasques d'extinció. Uns autèntics herois!!!
En Joan Juan saluda "En Pep", tota una institució a La Trapa. Foto: JCP
En Pep cerca casa
De ben segur que hi ha ases més ases que en Pep. Però com deia mon pare, aquests ases són de dues cames. Idò, en Pep, tota una institució a La Trapa, cerca casa. La seva ubicació actual s'ha vista afectada per l'incendi i la pastura que el sostenia se l'han menjada les flames. Ara, sembla que li han trobat una nova residència a Sant Elm; però si algú està interessat a acollir-lo, encara que sigui temporalment, posau-vos en contacte amb el GOB.
Joan Juan, gerent de La Trapa, aten un equip de TV3. Foto: JCP
Així, mentre els responsables de La Trapa posen els comptadors a zero per a l'inici de la reforestació, un dels habitants més il·lustres d'aquesta possessió adquirida per subscripció popular fa maletes per partir de casa seva. Ell és un més dels desplaçats per la catàstrofe ecològica més important de les Balears dels darrers vint anys.
Continuarà... JCP 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada