dilluns, 29 de juliol del 2013

I la vida s'obre camí entre les roques, les cendres i el silenci...

"Roques, cendres i silenci"
Una conversació telefònica d'urgència amb en Joan Juan, gerent de La Trapa, i la meva ànima muntanyenca ha passat de la desolació a l'esperança. Si aquest matí a primera hora tot eren "roques, cendres i silenci", aquest horabaixa "he pogut comprovar que el procés de regeneració natural ja ha començat". Sembla ser, explica el responsable de la finca del GOB Mallorca, que "amb el foc les pinyes dels pins han rebentat i han començat a escampar la llavor per enterra". A més a més, assegura Joan Juan, en una setmana "pot ser ja comencem a veure rebrostar el garballó i el càrritx" per tota la zona de La Trapa.
El mitjans aeris refrescaren durant unes hores del matí la Coma Calenta, zona zero de l'incendi d'Andratx
S'ha de reconèixer l'esforç i entrega de tot el personal a càrrec de l'extinció de l'incendi
Des de divendres a migdia es lluita contra les flames i pel control de zones on el foc torna a prendre
La Trapa es troba situada en el sector de Ponent de la Serra de Tramuntana i veïna del Parc Natural de Sa Dragonera. És el punt d'arrancada del GR-221, de la Ruta de Pedra en Sec que discorre per tota la Serra d'Andratx fins a Pollença. Però sobretot és l'exemple de com l'esforç de tot un col·lectiu social, impulsat pel GOB (1973-2013, enguany celebra el 40è aniversari de la seva fundació), és capaç d'anar molt més enllà que les institucions públiques. El GOB va adquirir la finca de La Trapa el 1980 mitjançant subscripció popular, amb el suport d'institucions públics i organismes privats, i la gestiona amb el suport de centenars de voluntaris que cada any transiten per aquest paratge tant especial.
Coll de sa Gramola (Andratx), diumenge passat. Foto: Fernando de Angulo Dols
La darrera hora de l'incendi, segons informa l'112, és el que l'incendi es troba estabilitzat en un 80% i que els veïns d'Estellencs ja hyan començat a tornar a les seves cases després d'haver estat desallotjats ahir per mor del fum intens que s'havia concentrat a la zona. Sobre el nombre d'hectàrees calcinades, al voltant de dues mil. Però com diu Joan Juan, gerent de la Trapa, "no mos barallarem per un centenar d'hectàrees amunt o abaix, el mal ja està fet i ara toca posar-se mans a la feina per a la recuperació de l'entorn". Aquest és el segon incendi important que pateix la possessió del GOB. El primer va ser el 1994 i suposà la desaparició total dels boscos de la zona, la recuperació dels quals encara seguia en marxa.
Finalment, vull fer un reconeixement públic de l'esforç i entrega dels efectius humans que des de divendres passat es troben abocats en les tasques d'extinció per terra i per aire de l'incendi més important de les Balears dels darrers vint anys.
SORT I BONA RUTA!!! JCP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada