dilluns, 3 de desembre del 2012

Talaia Vella, Territori Arxiduc II


Talaia Vella 868m
"Territori Arxiduc II"
(Valldemossa)

Distància:       8,5km.
Desnivell:       400m.
Durada:           3h.

Introducció:
Seguim pel Territori Arxiduc amb una caminada que s’enfila cap a la Talaia Vella, la muntanya que presideix el Pla des Pouet. En aquest recorregut visitarem indrets tant emblemàtics com el mirador de Can Costa –popularment conegut com el mirador de ses Puntetes, pels merlets que decoren la paret seca que l’envolta- o el Refugi de s’Arxiduc, construït el 1907 i considerat el refugi de muntanya més antic d’Espanya. A més, com a novetat, per aquesta ruta vos oferim el so de la col·laboració de "Fita a fita" en el programa de ràdio "A vivir que son dos días" de la Cadena SER http://t.co/kLVMgvOq, presentat per Marga Vives, cada diumenge a les 12:30h. Bona ruta i seguiu bé les fites!!!

Itinerari:
Iniciarem la marxa des de l’Avinguda de Palma pel carrer Venerable Sor Aina, en direcció cap al camp de futbol de Valldemossa i el cementiri municipal. En arribar al camp de futbol, girarem a la dreta pel carrer del pintor Joan Fuster i tot seguit a l’esquerra pel carrer de ses Olives fins al final. Allà, a l’esquerra d’un portell, hi trobarem l’inici del camí de pujada al Pla del Pouet.
El camí voreja el curs del torrent que prové de la font de s’Abeurada i que, després de travessar per un botador la partió de Son Gual i Son Moragues, s’enfila direcció Nord cap al Pla del Pouet, per dins d’un alzinar frondós i sota la mirada atenta dels penyals de na Torta –a l’esquerra- i del camí de les Basses -a la dreta-.
Ràpidament superam els 200 metres de desnivell que es separen del nostre punt de partida. Ja som al Pla del Pouet, una ampla replanada, presidida per una font amb abeurador, on hi trobarem de tot: construccions abandonades, rotllos de carborner, colls de caçador a balquena i una extensa xarxa de camins i caminois que la solquen per tota la seva esquena.
Travessat el portell que dona accés al pla des Pouet, seguirem recte (N) fins arribar al pou que dona nom a aquest lloc. En arribar-hi, deixarem un camí a la dreta (pujador al Caragolí pel coll de Son Gallard) i seguirem tot dret pel sender que neix darrere el pou i que direcció Nord ens conduirà en pujada ràpida però suau fins al mirador de Can Costa. A mesura que avançam -giram cap a l'esquerra- la visió del paistge es fa més gran sobre el Pla del Rei, mentre contemplam la panoràmica que se'ns ofereix de Na Torta, Mola de Son Pacs, Planici i Galatzó.
En 15 minuts haurem recorregut la distància que separa el Pla des Pouet del mirador. Una vegada allà, val la pena fer una aturada i contemplar les belles vistes des del vessant de ponent de la Talaia Vella.

Des del mirador, seguirem pel camí de l'esquerra que s'enfila ràpidament a cercar la carena de la Talaia Vella, passa per devora el seu vèrtex geodèsic (856) i en 20 minuts ens situa als peus del Refugi de l'Arxiduc -Lluís Salvador d'Àustria- (fins fa poc en ruines, reconstruit recentment).
Després, de baixada, seguirem el mateix camí fins al coll de Son Gallard. Prendrem el camí de la dreta que ens durà de tornada al pla des Puet i Valldemossa, on hi arribarem pel mateix camí que hem pres de pujada. Des del refugi fins al punt de partida ens espera una hora de marxa.






L’apunt:
Sobre la constitució del primer Grup Excursionista de Mallorca “GEM” a final de la dècada dels 40, he trobat oportú incorporar unes notes del meu pare, Benigne Palos Vadell (1912-2005) sobre aquest tema: "A l’estiu de 1950, Juanito Domenech ens va deixar perquè havia estat destinat a Granada, la seva terra nadiua. Era pèrit agrícola del Ministeri d’Agricultura. Com que per aquest motiu la trilogia DDP -Domenech, Darder i Palos- es va desfer, després de proposar divesos noms es va acceptar la meva proposició perquè el grup es digués Grup Excursionista de Mallorca “GEM” amb la idea de crear algun dia un club de muntanya.
El mes de setembre de 1950, el GEM va quedar compost per Biel Buades Ferrer, Pere Darder Cañellas, Juan E. Domenech Herrero (absent), Joan Espina Devés, Josep M. García Fargas, Tolo Millan Fiol, Carles Mugnaschi Gonzáles, Benigne Palos Vadell, Toni Rosselló Arbós i Enric Tormató Alsina. De fet, el GEM va començar la seva existència quan en Pere Darder i jo coneguérem en Joan Domenech a la caseta refugi de sa Talaia Vella de Valldemossa l’any 1947. Per commemorar la constitució del GEM, el 15 de novembre de 1953 col·locarem prop de la caseta refugi una placa de marbre amb aquesta inscripció:

AQUI VA NÉIXER EL GEM
17-2-1947

L’activitat excursionista del GEM, a partir de 1948, va esser molt destacada, fins i tot fora de l’illa, concretament al Pirineu. Com és lògic, la primera sortida va esser a l’Aneto des del refugi de la Renclusa, el juliol de 1956. Pel GEM hi desfilà molta gent, uns de forma esporàdica i altres que hi restaren de plantilla."
 
L'actual GEM és fundà a principi dels 70. "El 1973 el GEM es va fusionar amb el grups Albaida i Muntanyencs i, amb el nostre nom, es va constituir l’actual Grup Excursionista de Mallorca, GEM. Per a mi l’esdeveniment va ser la realització d’un desig llargament contingut que arrossegava des de molts anys enrere."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada