diumenge, 26 de maig del 2013

UN CAMÍ DE LLEGENDA

CAMÍ DES CORREU
(Esporles-Banyalbufar)
Distància             7,6km
Desnivell             400m
Durada                2h 30min (sense aturades)
INTRODUCCIÓ:
Aquesta setmana FITA A FITA (àudio programa cadena SER 26/05/2013) vos proposam una ruta clàssica per la Serra de Tramuntana, un bocí de la Ruta de Pedra en Sec, el GR-221. Es tracta del Camí des Correu, antiga via de comunicació entre les poblacions d'Esporles i Banyalbufar fins a la construcció de la carretera actual, a mitjan del segle XIX.
Sortida d'Esporles
Sobre la denominació d'aquest camí no sembla haver-hi res clar; no sabem si es deu al seu ús per a l'enviament de correspondència o a una denominació genèrica sobre el transport de viatgers. No obstant això, hi ha una tercera via -més lògica i fonamentada en testimonis locals- que me l'ha oferida en Paco Albertí, de l'Associació Cultural Bany-al-Bahar. Es tractaria d'entendre "correu" com es cove que utilitzaven els pescadors per transportar el peix. I sembla que entre Banyalbufar i Palma, s'hi traginava molt de peix (gerret) que se pescava a la zona de sa Galera i que era molt apreciat pels ciutadans. És probable, idò, que la denominació del camí provingui d'aquest fet.
Tornant al Camí del Correu, avui, hem de recordar que aquesta via va ser condicionada pel Consell de Mallorca a finals del segle XX com a part de la gran ruta que travessa la Serra de Tramuntana des d’Andratx fins a Pollença. És una volta curta, bona fer i ideal per a famílies amb infants. Se pot fer només d’anada, tornant amb el bus de línia (L-200 Estellencs-Palma).
El Camí des Correu és també una passejada per la història i per la llegenda (“Sa potada des cavall”), però sobretot és un catàleg etnològic de primer ordre, amb tots els usos agrícoles i ramaders ben a la vista (ranxos de carboner, forns de calç, rotes i bovals) i una important xarxa hidràulica d'origen àrab per a l'abastiment d'aigua de possessions i marjades dels voltants de Banayalbufar (La Font de la Vila).
Església de Sant Pere d'Esporles
ITINERARI:
Iniciam la ruta, ben senyalitzada, davant l’església de Sant Pere d’Esporles, dissenyada per l’arquitecte Gaspar Bennàssar a principi del segle XX. El camí s’enfila ràpidament per darrere la part antiga del poble i, després de passar el portell de Bellavista, torna a baixar a la carretera per travessar el torrent de Sant Pere en direcció a sa Granja pel pont de Sa Turbina. L’itinerari segueix pujant en direcció a Sa Granja, el Pla des Murtar i el coll des Vent. Poc abans d’arribar-hi, travessarem la carretera i seguirem ja pel traçat original del Camí des Correu. Fins aquí, calculau uns 30 minuts de marxa.
Revolts del camí abans d'arribar al coll de Sa Talaieta (foto de dalt i de baix)
La nostra primera aturada ha de ser en el Coll de sa Talaieta, quan duguem una hora i mitja de camí. Abans, però, hem d’assaborir el paisatge que envolta la via i l’empedrat característic dels camins de tramuntana. Una meravella! En arribar al coll, compte!!! Ben enmig del camí, en el mateix coll de sa Talaieta, hi trobareu “Sa Potada des Cavall”. Es tracta d’un petit cocó que la llegenda atribueix a la potada del mític cavall del rei En Jaume, quan recorria l’illa o botava fins al litoral peninsular. 
La Potada des Cavall en el coll de Sa Talieta
Sa Potada des Cavall
Coll de sa Talaieta, partió entre les possessions de Ses Mosqueres i Son Valentí
La segona aturada important la farem a S’Era des Moro, un era de batre (?) que trobarem a la nostra dreta i que ofereix unes belles panoràmiques del litoral i de les muntanyes que el governen.
Crida l'atenció trobar una era en un paisatge de muntanya, lluny dels sementers. Realment, aquesta no era una era de batre, sinó un sequer d'escorça de pi. Una vegada seca, se triturava i se molia fins a obtenir-ne un polsim vermellós amb el qual es tenyien les xarxes dels pescadors de Banyalbufar. Aquesta és una altra de les aportacions de Paco Albertí a la lectura d'aquesta ruta.
S'Era des Moro
A partir d’aquí, el camí continua planer fins arribar al coll del Pi, punt més alt de la nostra ruta, prop del puig de s’Argenter (a la nostra dreta), que pren el nom d'una antiga explotació de plata. Aquí iniciam el descens a Banyalbufar per un tram rectilini de magnífica empedrat.
Tram rectilini de magnífic empedrat, a l'altura del coll des Pi
Detall de l'empedrat del camí
Aviat sortim del bosc de muntanya i la passejada continua entre les marjades que dibuixen i omplen de colors i aromes el coster que separa la mola de Planícia (inseparable companya de viatge, ja que tot el camí la voreja) de la mar, omnipresent als nostres peus.
Passarem per l'antiga guixeria de Son Sanutges, de començament del segle XX, i per la Font de la Vila, ànima del poble que dóna vida i nodreix d'aigua totes les cases i safareigs de Banyalbufar.
Font de la Vila
Escala d'accés a la Font de la Vila des del Camí des Correu
L'entrada al poble la farem per un carreró estret que ens deixarà a la plaça de la Vila, vora l'església de la Nativitat de Maria, del segle XVI. (JCP)
Església de Banyalbufar
Mapa de la Ruta: Mallorca Tramuntana Sud 1:25.000 Editorial Alpina
FITA A FITA: CAMÍ DES CORREU (àudio programa Cadena SER)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada