dimecres, 9 de gener del 2013

Talaia de Cal Reis, un viatge a la prehistòria


Talaia de Cal Reis 765m.
(Orient) 
Distància:      4,75km.
Desnivell:      300m.
Durada:          2h30min.
Introducció:
En aquesta ruta ens enfilarem fins a prop de 800 metres per remuntar-nos prop de 3000 anys a la nostra història. La Talaia de Cal Reis amaga en el seu cim un monument talaiòtic, construït molt probablement 800 anys abans de Crist, quan la vall d’Orient no eraben bé com és ara. Segons el doctor en Història i arqueòleg, Javier Aramburu-Zabala, hi havia un poblat a cada extrem de la vall –localitzats i excavats tots dos per ell mateix- i la Talaia de Cal Reis marcava el punt intermedi entre els dos assentaments. L’ús de la construcció –una mena d’altar fet de pedra en sec i en dos nivells- fora molt probablement ritual.
Itinerari:
Sortim d’Orient en direcció cap a Alaró. Tot d’una trobam a la dreta un portell, d’on parteix un camí que discorr per dins d’unes marjades. Just al’inici, trobam una bifurcació. Prenem cap a l’esquerra en sentit ascendent(S/SE). Ràpidament arribam a una barrera amb botador. A la dreta, el camí continua en direcció al Pas de S’Estaló. Nosaltres prendrem cap a l’esquerra en direcció al Pas de S’Escaleta (E). Es tracta d’un camí de carro ample i clar que discorr per dins un espès alzinar. Aviat comença a prendre alçada a través d’unes estretes ziga-zagues. Deixarem una desviació a la dreta i seguirem la marxa fins arribar a un collet, després del qual el camí surt del bosc i travessa un olivar. Aquí hem de parar atenció perquè aviat veurem a la dreta, just en el punt que el camí que seguim comença a baixar, una gran fita i l’inici d’un camí de carro amb uns troncs travessats al mig. (30’)
Deixarem el camí del Pas deS’Escaleta i prendrem aquesta nou camí que seguirem per dirigir-nos a la Talaia de Cal Reis. El camí va fent una miqueta de volta per anar a cercar el centre d’un comellar, per on va pujant de manera molt suau fins anar a morir sobre una rotlle de carboner coronat per dues barraques. Una gran fita ens indica l’inici del tirany que ens conduirà coster amunt fins a la Talaia. Allà on acabam de pujar hi trobam una paret, nosaltres seguirem per la dreta per un tirany que poc a poc volta i s’enfila dalt de la Talaia de Cal Reis (60’), que la tenim a la nostra esquerra. El cim és pla i està envoltat per una paret seca ben gruixuda.
La tornada la farem pel mateix camí de pujada fins arribar al camí del Pas de S’Escaleta, que seguirem en direcció a Alaró fins a trobar un indicador de fusta que posa Orient i que ens conduirà per un camí de ferradura recuperat pel Consell de Mallorca fins a la carretera. En arribar-hi al portell de sortida tenim dues opcions: 1.- seguir per la carretera fins a Orient o 2.-seguir per un tirany que voreja la paret paral·lel a la carretera i que ens conduirà de manera molt més segura fins a un altra portell més pròxim al poble, on hi arribarem en quinze minuts. (150’)
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada