dissabte, 24 de novembre del 2012

Puig de'n Farineta, la talaia de Ponent


PUIG DE'N FARINETA
Inici:               Km 5 de la carretera Ma-1030, cementiri de S’Arracó.
Distància:       2,96km.
Desnivell:       217m.
Durada:           1h. 26min.

Introducció:
El Puig d’en Farineta (328m) és una talaia meravellosa sobre el litoral de ponent. A dalt, hi trobem el mirador-refugi del Foment del Turisme de Mallorca, inaugurat l’any 1968 en memòria de Gabriel Font Martorell (1897-1965), autor del llibre “50 excursions per l’illa de Mallorca”.
Itinerari:
Iniciem la caminada pel costat esquerra del cementiri, per un camí asfaltat (NE) que deixarem ben aviat per seguir per un altre de terra que neix a la nostra dreta (E). El camí baixa de manera ràpida vorejant un xalet per travessar el fons d’un comellar. Deixarem un caminoi a la nostra dreta i seguirem recte per un de més clar i senyalitzat amb marques vermelles que després d’una curta pujada passa per devora d’una barraca, gira direcció Nord (N) i torna a baixar per anar a cercar el torrent que solca el Comellar des Sabaters. En aquest tram de l’itinerari destaca la presència colossal del Puig d’en Guida (337m) davant nostre.
Tot d’una enganxem un camí de carro que prové dels voltants de S’Arracó. Seguim cap a l’esquerra (N), tot vorejant el torrent, fins que després d’una barraca esbucada (dreta) el camí es bifurca. Prenem el de l’esquerra que, després de travessar un cop més el torrent, s’enfila (O) per davall la Serra d’en Torres i per dins un comellar estret als peus del Puig d’en Farineta.

Després d’una pujada curta, el camí assoleix un replà, al bell mig del comellar i als peus del puig. En aquest punt, el camí esdevé un tirany que supera el fort pendent amb un parell de ziga-zagues (NO) fins que arribem a un pi entravessat al mig del camí. Aquí el tirany desapareix i unes fites ens guiaran (O) a través del rost fins a tocar la carena (SO). Si ens girem cap enrere veurem el Puig d’en Guida i S’Arracó (SE) i just davant nostre (NO) ja tenim una primera visió panoràmica de les muntanyes que envolten la Trapa, amb el Puig de ses Basses (493m). Seguim la carena (SO) i en uns minuts arribarem a la caseta refugi i el mirador. Aquestes darreres passes les hem de fer amb molta de cura, perquè a la nostra dreta trobem un vertiginós penya-segat.
La visió des de dalt del cim d’en Farineta és senzillament espectacular. L’illot des Pantaleu i Sa Dragonera dominen la visió que obtenim des del mirador.

La baixada la farem per un tirany senyalat amb taques vermelles que neix als peus del refugi i que voreja unes margades (E), envaïdes pel pinar. Ràpidament assolirem les fites que ens han guiat de pujada i que ara hem de seguir en direcció contrària, de retorn cap al nostre punt de partida.

1 comentari:

  1. Un bonic recorregut per iniciar-se al món del senderisme, segur que qui ho faci no es penedirà.

    ResponElimina