dimarts, 27 de novembre del 2012

Na Torta, Territori Arxiduc I


Mirador de Na Torta 674m
"Territori Arxiduc 1"
(Valldemossa)

Distància:       3,5km.
Desnivell:       250m.
Durada:           2h. 00min.

Introducció:
El Pla del Pouet és una replanada als peus de la Talaia Vella i un indret indefugible en la nostra visita al “Territori Arxiduc”, per la seva part més elevada i espectacular. D’allà hi parteixen itineraris tant emblemàtics com el del mirador de Can Costa i el Refugi de l’Arxiduc, el Pas de’n Miquel i el camí de Ses Fontanelles, o el més conegut i visitat Camí de l’Arxiduc que passa pel Caragolí i després volta cap a Valldemossa pels Cairats. Però la nostra estada en aquest bocí de paradís al sí de la Serra de Tramuntana/Patrimoni de la Humanitat resultaria incomplet si no hi dediquéssim una estona a recórrer na Torta, penyals del vessant de ponent del Pla del Pouet que miren sobre la possessió de Son Moragues.

Itinerari:
Iniciarem la marxa des de l’Avinguda de Palma pel carrer Venerable Sor Aina, en direcció cap al camp de futbol de Valldemossa i el cementiri municipal. En arribar al camp de futbol, girarem a la dreta pel carrer del pintor Joan Fuster i tot seguit a l’esquerra pel carrer de ses Olives fins al final. Allà, a l’esquerra d’un portell, hi trobarem l’inici del camí de pujada al Pla del Pouet.

El camí voreja el curs del torrent que prové de la font de s’Abeurada i que, després de travessar per un botador la partió de Son Gual i Son Moragues, s’enfila direcció Nord cap al Pla del Pouet, per dins d’un alzinar frondós i sota la mirada atenta dels penyals de na Torta –a l’esquerra- i del camí de les Basses -a la dreta-.
Ràpidament superam els 200 metres de desnivell que es separen del nostre punt de partida. Ja som al Pla del Pouet, una ampla replanada, presidida per una font amb abeurador, on hi trobarem de tot: construccions abandonades, rotllos de carborner, colls de caçador a balquena i una extensa xarxa de camins i caminois que la solquen per tota la seva esquena.


Travessat el portell que dona accés al pla, deixarem el camí que segueix recte (N) cap a la font, i girarem tot d’una a l’esquerra per seguir un camí que ràpidament s’enfila sobre els penyals de na Torta. Després de passar per un coll de caçador, ubicat al bell mig del camí, iniciam un descens suau fins que vorejam el penyals que guaiten damunt Son Moragues. En un revolt pronunciat a la dreta, a la nostra esquerra s’obre una clariana on s’ubica el mirador de na Torta. Un dels llegats arquitectònics de l’Arxiduc, malmès per un llamp que s’endugué un bocí de paret seca. Un fet que obliga a prendre precaucions, sobretot si anem amb infants, a l’hora d’aturar-se a fer una berenada i a prendre fotos.


Prosseguirem la nostra marxa pel camí que hem deixat, en direcció Nord. Al poc temps, el camí mor sobre un rotllo de carboner, des del qual s’inicia una tirany a l’esquerra que ens durà fins a un coll de caçador. Poc abans d’arribar-hi, trobarem a la dreta unes fites i unes marques de pintura vermella que ens guiaran fins a l’altra cantó de na Torta. El tirany travessa un roquissar pel mig d’un alzinar frondós fins arribar a un altre coll de caçador, darrera el qual i a la nostra dreta hi trobam el camí de carro que ens retornarà al Pla del Pouet.

Però abans de seguir, paga la pena aturar-se un moment aquí per contemplar la visió de l’immens fondal del Racó de Can Costa i tot el Pla del Rei, que s’estén cap a Ponent per les possessions de Son Mas, Vistamar i Son Oleza. I de l’extrem oest de la Talaia Vella, amb el mirador de Can Costa.

De tornada al Pla del Pouet, tancarem circuit i iniciarem el descens a Valldemossa pel mateix camí que hi hem pujat.

L'apunt:
Na Torta és el nom de la muntanya que hi ha just damunt Son Moragues. Segons l’Arxiduc, es diu així "a causa d’una vella alzina que un temps allà hi havia i que diuen era torta". S’hi accedeix des del pla des Pouet, pel camí de na Torta. El mirador està situat just damunt Son Moragues i domina la possessió, el jardí de sa Muntanyeta i tot el pla del Rei per un banda, i tota la vall de Valldemossa fins s’Estret, per l’altra. Era un petit mirador que guaitava damunt les timbes, de planta trapezoidal. Els murs laterals mesuren 6,35 m i 3,70 m de longitud, i el frontal, 6,80 m. Està sostingut per un terraplè. A la part posterior del mirador hi ha un petit banc, format per una gran pedra plana. El mirador està situat dins terres de Son Moragues, que l’Arxiduc va comprar el 1883. El camí de na Torta ja és esmentat a Die Balearen, on es parla també de l’esplèndida vista que es pot veure des de na Torta, però no es diu explícitament que hi hagi cap mirador. Al plànol de 1895 que es conserva a Son Marroig ja hi parareix. Actualment està arruïnat: el mur de suport frontal s’ha esbaldragat i ha caigut arrossegant una bona part de la plataforma i dels murs de protecció. Font: "El paisatge de l’Arxiduc" de Sebastià S. Cañellas Serrano.

1 comentari:

  1. Un preciós passeig per realitzar una tarda o un matí, encara que la primera vegada que la vaig realitzar, vaig estar tot el dia per allà dalt!

    ResponElimina