diumenge, 30 de juny del 2013

ES COCONAR: LA BALCONADA DELS CAIRATS


Panoràmica dels Cairats des del Coconar amb els principals topònims
Introducció
La ruta que descrivim discorre per dins de les terres de Son Moragues. Una extensa i vella possessió de Valldemossa que l’Arxiduc comprà a Ignasi Moragues el 1883 i que gairebé cent anys després passà a ser de domini públic. Va ser el 1979 quan ICONA adquirí bona part de la muntanya de Son Moragues a la familia Cilimingras, hereus del noble austríac, però que mantingué la propietat de les cases i els conreus que l’envolten fins el 2007 quan la veneren a la família Entrecanales.
Perspectiva de la part alta del Coconar amb la seva toponímia
Ruta
Iniciarem la marxa (00’) a l’urbanitzacó de l’Arxiduc Lluís Salvador, on trobarem el camí de sa Coma des Cairats. Aquest camí planer arranca de davant les cases de Son Gual i discorre direcció nord-est cap al Teix amb una primera perspectiva ben clara: a la dreta, les cases de Sa Coma; just a l’enfront, la Moleta de Pastoritx; i a la nostra esquerra, els penyals de Ses Basses. 
Camí del Refugi de Son Moragues
Poc a poc, també, s’hi suma la visió del poble de Valldemossa que, com a una estampeta, queda fixat al nostre darrere.
Les cases de Sa Coma i Valldemossa, amb el puig de Sa Comuna que sobresurt pel darrere
Aquest camí “ample i planer” travessa una zona de marjades, farcides d’oliveres i garrovers, i de sementers que omplen el fondal de Sa Coma. Però sota els penyals de Ses Basses, l’alzinar domina el paisatge i amb ell, les restes de la indústria del carbó i de l’explotació dels boscos.
Oliverar de Sa Coma
Cases de Sa Coma
Quinze minuts després (15’), el nostra camí s’ajunta amb el que ve per la nostra dreta de les cases de Sa Coma. Nosaltres seguirem recte. Mentre ens endinsam dins els comellar des Cairats, apareix majestuosa la figura del Teix, al nostre front. Aviat passarem per devora la font de na Rupit, a la dreta, mentre que a l’esquerra, podem veure els penyals del Coconar, el nostre punt d’arribada.
Font de na Ropit
Penyals del Coconar
El nostre camí segueix immutable direcció nord pel fons de la vall a la recerca del vessant sud del Teix. Aviat (30’) trobarem la barrera del bosc de sa coma des Cairats, serà després de dos revolts del camí, on comença la finca pública de Son Moragues.
Partió de la finca pública de Son Moragues en els Cairats
Passarem per un botador de pedra a la dreta del portell i, uns metres després, deixarem la pista que puja a la font dels Polls, per seguir per un camí que neix a la nostra esquerra, pròxim al torrent (aquest torrent que neix als Cairats s’ajunta a s’Esgleiesta amb el d’Esporles; més tard, s’hi sumen el de Bunyola a Son Sardina i el de Coanegra al Pont d’Inca; finalment, els quatre arriben a la mar com un sol fent partió entre Es Molinar i el Coll d’en Rabassa formant el Torrent Gros).
Bassa per abeurar els animals en el bosc dels Cairats
Aquest tram de camí ens descobrirà un interessant paradís etnològic que ens parla del passat agrícola i ramader de la zona. Una bassa, un forn de calç i nombroses sitges són el paisatge esculpit en pedra dins aquest alzinar frondós. Passarem per l’esquerra d’una tanca -conservació dels alzinars i manteniment de la diversitat genètica de cara a la defensa contra el canvi climàtic, una acció de l’IBANAT de la Conselleria de Medi Ambient-.
Forn de calç dels Cairats
El camí gira suaument cap a l’esquerra i comença a enfilar-se per sota dels penyals del Coconar cap a la zona coneguda com “Es racó perdut”. Es tracta d’un vell camí de carro obert per a l’explotació del bosc i l’extracció del carbó que s’hi feia per aquesta àrea de Son Moragues. Després d’un quart i últim revolt (55’), el camí s’aplana i pren direcció nord cap al Racó Perdut.
Moleta de Pastoritx des del camí de pujtada
Just quan el camí passa entre dues penyes, a la dreta hi trobam un rotlo de sitja i una barraca. Aquí no ens podem despistar, perquè uns metres després (1h10’) i sobre el tronc d’una alzina veurem unes pedretes que, a mode de fita, ens assenyalen l’inici del tirany del Coconar.
Revolt del camí del Coconar
Prenim el tirany que direcció sud-est i amb un ascens molt suau ens conduirà en vint minuts fins a la nostra destinació final. A estones, el camí no és massa clar, però les fites ens ajuden a progressar sense perdre passa. Cal tenir en compte que d’allà on prenim el tirnay fins als penyals del coconar just hi ha vint metres de desnivell. Però antigament els camins no es feien a cota (nivellats), sinó que resseguien l’orografia del terreny (continues pujades i baixades).
Penyes del Coconar
Abans d’arribar al Coconar, el tirany es bifurca. Cap a la dreta, Ses Calderes i Puig des Boixos. Nosaltres seguirem cap a l’esquerra, i després de travessar dues enclotades de carritxeres veurem els penyals des Coconar (1h30’). Final de la nostra ruta i bell mirador sobre la coma dels Cairats, els penya-segats dels Cairats, la Moleta de Pastoritx i Valldemossa. Estam sota el Puig des Boixos.
Mapa de la ruta (Mallorca Tramuntana Central 1:25 000 Editorial Alpina)

1 comentari:

  1. Hola Joan Carles. Cercant informació des Coconar vaig topar amb aquesta ruta teva, magníficament descrita. Enhorabona!
    Nosaltres, després de pujar el pas des Coconar giràrem cap a ses Basses, passant per la Regata de les Onze? És la mateixa torrentera que el canal d'en Gordo?
    Salut!

    ResponElimina