dijous, 7 de març del 2013

Resseguint l'empremta britànica a Menorca


PUNTA PRIMA-ES CASTELL
Distància:       9km.
Desnivell:       50m.
Durada:           5h.30min.
Introducció:
Tot Menorca val la pena. Interior o litoral, els seus pobles o els seu paisatges. Res no ens deixa indiferents en aquesta illa plena de contrats i on a cada passa que dones hi trobes l'empremta del passat, pròxim o llunyà. Fascinant!!! És per això que Fita a fita ha volgut tornar a l'Illa del Vent per recórrer el seu relleu a través d'un dels seus camins més eblemàtics, el Camí de Cavalls GR-223. Aquesta vegada, però, per la costa sud de l'illa. Resseguint l'empremta britànica a Menorca.
A la ràdio, A VIVIR QUE SON DOS DÍAS BALEARES @SERmallorca hi ens acompanyà Remi Lora, membre de la plataforma Pro Camí de Cavalls que aconseguí els reconeixement institucional de la titularitat pública del camí, primer, i de la seva protecció i condicionament, després. Aquí teniu l'enllaç del programa...
...a continuació, la descripció de la ruta i un mapa de la mateixa, reproducció del mapa i guia senderista de l'editorial Alpina.
Itinerari:
Som al Sud-Est de Menorca, molt a prop de Maó i dins del municipi de Sant Lluis. Iniciam el nostre recorregut a la Platja de Punta Prima. La nostra primera parada serà per fer una visita a la torre.
La torre de Punta Prima o de Son Ganxo és la qual està més al sud de l'illa de Menorca. Fou construïda amb el disseny de l'enginyer militar Ramón Santander. Es va acabar de construir el 17 de juny de 1887. Té 3 plantes i aquesta en molt bon estat de conservació. Pertany al Consell Insular de Menorca i la gestiona l'Ajuntament de Sant Lluís, juntament amb la Conselleria de Cultura del Govern de les Illes Balears.
Després de fer una visita històrica, seguim en direcció EST pel Camí de Cavalls. Passarem per Sa Punta Grossa, Na Foradada i Es Racó des Lleixiu, des d’on ja podem veure la Torre d'Alcalfar.
Abans d’arribar en es Morro d 'Alcalfar, convé que ens fixem amb les impressionants coves que foraden aquest accident geogràfic. Sobre el morro hi trobam la Torre d’Alcalfar i a la seva esquerra, mirant cap a la mar, es Caló Roig.
Torre d’Alcalfar
A finals del segle XVIII, a Menorca, s’hi construïren una sèrie de torres que tenien com a finalitat impedir l’arribada per mar de tropes enemigues (precisament, en aquest segle, l’illa va estar sota la dominació francesa, anglesa i espanyola, successivament). En total, s’hi construïren unes 15 torres, unes pels espanyols i altres pels anglesos. L’estructura d’aquest tipus de torres és molt robusta.
Tot seguit arribam a Cala Alcalfar, una platja discreta on els turistes no acostumen a acostar-s’hi. Es tracta d’un indret tranquil i de gran bellesa paisatgística, on encara es respira un ambient totalment preturístic. A la sortida de la cala, deixarem el GR-223 per acostar-nos a la primera línea de costa, per davant de l’urbanització de s’Algar. Així, veurem el Torn d'Alcalfar, una roca immensa que sobresurt de l’aigua. Seguidament passarem per Es Coberxu fins a arribar a s'Algar, una urbanització turística que no té platja i on hi trobarem tot tipus de serveis. Útil si hem de proveir-nos de menjar i aigua.
Seguim el nostre camí cap a la Punta Rafalet, passarem per la costa d’es Còdol i baixarem a Es Caló de Rafalet, una cala petita que es troba a la desembocadura del barranc del mateix nom. Des d’aquí, tornarem a recuperar la senda del GR tot seguit el tirany que discorr per dins del barranc de Rafalet.
La nostra següent destinació serà la Torre d’en Penjat. Passarem pels llocs/possessions del Rafalet Vell, Binissaida de sa Torre i Binissaida Damunt.
La torre de defensa costanera d'En Penjat, anomenada torre Stuart pels britànics a l'època de la seva dominació deMenorca, és una torre de tipus Martello que està situada en el turó del Turc al costat del fort Marlborough en la cala Sant Esteve. Va ser construïda pels anglesos en elsegle XVIII. És una de les poques a les quals es pot accedir i està en bon estat. Servia per a protegir l'entrada del port de Maó.
Al segle XVIII, durant la primera dominació britànica de Menorca, els britànics van construir la fortalesa Marlborough al port de Maó, però aquesta va patir dos forts setges que els van fer perdre temporalment el domini del port i de l'illa. Així, el 1781, durant el segon domini britànic, van reforçar i reestructurar el fort. El cap d'enginyers capità Robert d'Arcy va dissenyar i construir la torre d'en Penjat i la va unir al fort per un parapet de pedra, de manera que a partir d'ençà gaudirien del fort Marlborough reestructurat, del castell de Sant Felip i a més també de la torre d'en Penjat com a pols fortificats al port.
Etimologia
El seu nom oficial, en ser construïda, va ser torre Stuart, ja que qui va manar fer-la va ser el general Stuart, governador britànic de Menorca en 1798. Poc després va adoptar el nom popular menorquí del Penjat, que fa referència al puig sobre el qual es troba, el puig del Penjat. En realitat el nom originari del puig era del Turc, però va prendre el nom popular de El Penjat perquè era on estava situada la forca a la qual s'ajusticiava als condemnats del castell de Sant Felip.
Val la pena fer una atura llarga en aquest punt, ja que d’aquesta manera podrem gaudir d’una vista impressionant sobre la bocana del port de Maó, dominada a un costat pel fort Marlborough i a l’altre per la fortalesa de la Mola.
Ja som a prop del nostre punt d’arribada, Es Castell. Per arribar-hi només cal seguir les indicacions del GR-223. En una mitja hora haurem assolit el final del recorregut.
http://www.ivoox.com/fita-a-fita-sant-lluis-menorca_md_1843327_1.mp3

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada