dissabte, 13 d’abril del 2013

NA CATANYA: LA MUNTANYA SAGRADA DE SÓLLER


VOLTA A MULETA I ERMITA DEL PARE CATANY (296m)
(Sóller)

 
Distància:       11km.
Desnivell:       290m.
Durada:          4h.
Introducció:
Na Catanya és un indret poc visitat pels excursionistes. La muntanya sagrada de Sóller és realment el cim de Muleta, una talaia perfecta per a la contemplació paisatgística i espiritual. El seu nom deriva de la presència aquí de Bartomeu Catany, un religiós franciscà que va viure a l’illa entre els segles XIV i XV. Va ser l’introductor de l’Observança –moviment de base moral i espiritual renovadora, en oposició als claustrals o conventuals, de conducta relaxada i, en alguns casos, lasciva- i fundador també de l’Hospital General de Palma. El pare Catany va habitar un temps l’ermita que es troba dalt del puig de Muleta i sembla que mentre hi romangué allà eren molts els sollerics que hi pujaven a sentir-lo predicar. L’historiador Guillem Morro Veny és l’autor del llibre “Bartomeu Catany, un teòleg al servei del compromís i la concòrdia” i amb ell férem aquesta excursió. Aquí teniu el so del programa emès el 7 d’abril de 2013, Diumenge de l’Àngel. http://t.co/9eRUlhnE8a
Itinerari:
El nostre punt de partida és la rotonda del “Monument”, on hi conflueixen les carreteres de Palma, Lluc i del Port de Sóller. Des d’aquí seguirem els indicadors del GR-221 en direcció a Muleta (NO) que, d’entrada, ens duran pel camí vell del port. Unes primeres passes a les aviat descobrim la bellesa de la vall i l’espectacular panoràmica de 360º que se’ns ofereix de tot el relleu que envolta Sóller.
El camí ens torna a deixar damunt la carretera del port, cap on seguirem paral·lels a les vies del tramvia. Abans del túnel de Sa Mola, travessarem la carretera i seguirem uns metres fins trobar un cartell que ens du a travessar el torrent Major per un pontet, alhora que ens situa sobre el camí del refugi de Muleta (GR-221 Port de Sóller-Refugi de Muleta).
Transcorreguts uns quinze minuts des de l’inici de la nostra marxa, trobarem una cruïlla. Deixarem el camí de Muleta i girarem a l’esquerra per seguir ara pel camí de Binidorm (GR-221 Sóller). El sender remunta ràpidament sota els penyals del vessant de Muleta (a la nostra dreta) i aviat descobrim una nova, àmplia i espectacular visió de la vall de Sóller i del relleu muntanyós que l’escorta. Després d’una curta pujada, el camí torna a baixar i ens deixa damunt una nova cruïlla. El GR-221 segueix a l’esquerra en direcció cap a Sóller, però nosaltres seguirem a la dreta per continuar la pujada cap al coll de Can Bleda (SO).
El camí està ben senyalitzat i no té pèrdua. Tot i la incomoditat inicial de caminar sobre asfalt, en arribar a les cases de Dalt Son Sales recuperam el camí de terra i un poc més endavant el camí vell, senyalitzat per una estaca de fusta que trobarem a la nostra dreta just quan comença un tram costerut. Passarem per marjades d’olivars i garrovers, per on encara hi pasturen ovelles i cabres.
En una hora i quart, ens podem haver situat a Can Bleda (grafiat com Son Bleda, actualment un agroturisme). Seguirem els indicadors del Consell que ens condueixen al refugi de Muleta per la carretera de Bens d’Avall, primer, i pel camí de Muleta Gran, després.
Just quan la nostra ruta abandona l’asfalt i el camí és ja de terra, ens hem de fixar en un revolt pronunciat a l’esquerra. A la nostra dreta s’inicia una pista, travessam una barrera i prenem a la dreta a la primera bifurcació. Arribarem a un collet amb una barrera, a l’esquerra veim l’antic camí empedrat que puja a Na Catanya.
L´únic problema que té aquesta opció és que la part final de la ruta s’embruta i és poc clara. Si no volem complicacions, seguim la pista que ràpidament s’enfila voltant el turó cap a l’esquerra i deixant-nos just davant d’un xalet inacabat, les obres del qual s’aturaren a finals dels 90 per incompliment de la Llei d’Espai Naturals. Just darrere, damunt del penya-segat, trobam les runes de l’ERMITA DEL PARE CATANY.
La tornada pel mateix camí fins recuperar la via principal que seguirem en direcció cap a les cases de Muleta Gran, seguint els indicadors MULETA/PORT DE SÓLLER, primer, i SÓLLER/L’HORTA, després. En trobar indicadors a prop del torrent Major tancarem circuit i només ens quedarà que seguir el camí fins arribar a la rotonda del “Monument”. JCP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada